S kolesom ob nabrežjih Ljubljanice

21. 6. 2012

S kolesom ob nabrežjih Ljubljanice

21. 6. 2012

S kolesom se bomo popeljali ob nabrežjih Ljubljanice pod strokovnim vodstvom prof. Janezem Koželjem. Sporočamo, da so vsa mesta zasedena.

Za oživitev nabrežij Ljubljanice in mostov so bile v zadnjih letih v okviru projekta MOL izvedene prenove številnih odsekov ob Ljubljanici. Potekale so bodisi po Plečnikovih načrtih bodisi na podlagi novo izvedenih arhitekturnih natečajev. Mednje spadajo prenova Trnovskega pristana, Krakovskega nasipa, Brega, območja od Prulskega mostu do Špice ter nova parkovna ureditev Špice z izgradnjo brvi čez Gruberjev kanal ter novega Žitnega in Mesarskega mostu. V letu 2011 je bila dokončana izgradnja novega Mrtvaškega mostu, medtem ko je bil stari litoželezni most (oz. Hradetskega most, ki je pred Plečnikovo prestavitvijo stal na lokaciji Čevljarskega mostu) prestavljen med Krakovsko in Grudnovo nabrežje.

Ravno projekt preureditve nabrežij in mostov na Ljubljanici v predelu starega mestnega jedra je bil nagrajen z Evropsko nagrado za urbani javni prostor 2012, ki jo od leta 2000 podeljujejo z namenom spodbujanja ustvarjanja in izboljšanja javnega prostora . Obsežen urbanistični podvig je rezultat skupnega dela različnih arhitektov, ki so poskušali nadaljevati vizijo Jožeta Plečnika o ureditvi nabrežij in mostov Ljubljanice.

Izvedeli bomo, kako je povezan rečni sistem z urbanimi vzorci in kje se ohranja občutek kontinuitete ter kaže edinstvenost posameznih prostorov. Od Trnovskega pristana bomo pot nadaljevali ob vodni osi, se pobliže seznanili, kako je Plečnik preoblikoval rečne galerije graškega arhitekta Alfreda Kellerja, zgrajene pred prvo svetovno vojno, jih spremenil v nastavke obrečne promenade in s tem približal reko mestu in kako je v zadnjih letih arhitektom uspelo vzpostaviti dialog s Plečnikom.
Poleg ureditve nabrežij in mostov bomo naredili postanek še na obnovljenem Kongresnem trgu, ki sledi Plečnikovi ideji ustvarjanja razsežnih prostorov, vnašanje velikega merila, ideji odpiranju mesta in hkrati ustvarjanju praznin, ki omogočajo mestu, da diha. Pot bomo nadaljevali mimo Tržnic in Mesarskega mostu do Zapornic in zaključili voden ogled na prenovljenem Hrvatskem trgu.

Janez Koželj je redni profesor na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, kjer poučuje predmet Urbanistično oblikovanje. Bil je gostujoči predavatelj in mentor na številnih mednarodnih urbanističnih delavnicah doma in v tujini. Od 1974 do 1994 je bil urednik mednarodne revije za teorijo arhitekture AB, arhitekturni bilten. Med leti 1980 in 1985 je sodeloval v Skupini Kras in Studiu znak. V svojem raziskovalnem delu se sistematično usmerja k proučevanju in razvijanju operativnih metod v načrtovanju sodobnega mesta. Svoje razprave je objavil v knjigah in v številnih znanstvenih člankih ter jih predstavil na mednarodnih srečanjih. Med njegovimi zgrajenimi projekti so najbolj pomembni: poslovno stanovanjska hiša na Poljanski cesti v Ljubljani 1988, telovadna dvorana Poljane v Ljubljani 1991, stanovanjska hiša v stavbnem otoku Novi Tabor v Ljubljani 1991, skupina stanovanjskih hiš v Gradcu, Avstrija 1998, zabaviščno trgovski center Portoval v Novem mestu (soavtor Jože Jaki) 2003 in viadukt Črni Kal (soavtor in konstruktor M. Pipenbaher) 2004. Leta 2006 je bil izvoljen v Mestni svet MOL in bil nato imenovan za podžupana.

Število mest je omejeno, zato je prijava obvezna: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.
Zbirno mesto: Prulski most, zadnja postaja avtobusa štev. 9.
V primeru slabega vremena voden ogled odpade.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 18.00

 

Vstopnina

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content