Prenos veščin: Robert Lešnik

15. 3. 2019

Prenos veščin: Robert Lešnik

15. 3. 2019

Tokratni Prenos veščin, na katerem vsak mesec predstavljamo izkušnje in pot uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalnih podjetnikov, ki delujejo v kulturnem in kreativnem sektorju, bo posvečen oblikovanju avtomobilov. Gostili bomo Roberta Lešnika, ki vodi Center za oblikovanje zunanjosti Mercedesovih osebnih avtomobilov.

Čeprav Slovenija ni velesila v proizvodnji avtomobilov, sploh pa ne v njihovem oblikovanju, je opaziti, da je pri nas vedno več vrhunskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem električne mobilnosti in električnih prevoznih sredstev in ki v svoje interdisciplinarne ekipe verjetno vključujejo tudi kreativce. Vsem tem je še posebej namenjen tokratni Prenos veščin.

Program dogodka 

Ob 15.00: individualna delavnica z Robertom Lešnikom
Prijave na delavnico so že zapolnjene, v kolikor se mesta sprostijo, bomo ponovno zbirali prijave!

Ob 18.00: predavanje, na katerem bo Robert Lešnik predstavil svojo karierno pot

Ob 20.00: odprtje razstave avtomobilov

Predavanje in razstava sta javna in odprta, predhodne prijave niso potrebne.

Robert Lešnik, oblikovalec avtomobilov
Robert Lešnik vodi Center za oblikovanje zunanjosti osebnih vozil Mercedes-Benz. Skozi center potujejo vse serije osebnih avtomobilov, od razreda A do razreda S. Skupaj z ekipo izdeluje modele za serijsko proizvodnjo. Pri tem kot oblikovalec tesno sodeluje z inženirji, vodji projektov in oblikovalci.

Potem ko se mu ni uspelo vpisati na ALUO v Ljubljani, se je odločil za študij oblikovanja prevoznih sredstev (Transportation Design) na Fachhochschule Pforzeim v Nemčiji. Odločitev, da odide v tujino, je bila zanj logičen korak prav zaradi tega, ker v Sloveniji nimamo avtomobilske industrije. Bistveno za vsakega začetnika je, da pride v oblikovalski studio, zato je ves čas študija opravljal prakso pri Volkswagnu, kjer se je po koncu študija leta 1998 tudi zaposlil v oblikovalskem oddelku. Tam je ostal kar devet let. Leta 2007 se je odločil poklicno pot nadaljevati pri proizvajalcu KIA Motors. Vendar je že leta 2009 prešel k Mercedesu, kjer od leta 2014 vodi center za oblikovanje zunanjosti osebnih vozil. Leta 2006 so mu na Mesecu oblikovanja podelili nagrado oblikovalec leta. Lešnikovo delo zaznamuje strast pri iskanju skladnih avtomobilskih linij, ki naj pri bodočih kupcih vzbudijo pozitivne emocije. Še vedno pa črpa navdih iz osebnih izkušenj s svetom okoli sebe.

»Oblikovalci kreiramo prihodnost. Vsaj približno nam je znano, česa kupcem ne smemo ponuditi. Seveda imajo tudi podjetja svojo tradicijo, ki vpliva na oblikovanje. Ljudje se pogosto z avtom identificirajo in ga radi kažejo. Slovenci smo tipični predstavniki. Zato so avtomobili tako različni. Sicer bi bilo dolgočasno,« je pred časom o svojem delu povedal za časopis Dnevnik.

O projektu Prenos veščin

Center za kreativnost (CzK) je interdisciplinarna platforma, ki povezuje, promovira, predstavlja in podpira dejavnosti in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi spodbuja opolnomočenje potencialov družbene in ekonomske vrednosti sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom, znanostjo, izobraževanjem in drugimi sektorji. Spodbujamo razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih umetnosti, kulture, eksperimentov, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev, ki vsebujejo ali izražajo kulturne ali kreativne vsebine. Rezultati teh projektov so na koncu poslovno uresničljivi in merljivi, povečujejo dodano vrednost ali pa so usmerjeni v reševanje posebnih družbenih problemov in prispevajo k družbenemu napredku in blaginji.

V ta namen organiziramo sklop predavanj, ki smo ga poimenovali Prenos veščin. Predstavljamo izkušnje in karierne poti uveljavljenih kreativcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturno-kreativnem sektorju. Zaznali smo, da slovenski kulturni trg ni v celoti vzpostavljen, zato se kreativne industrije v Sloveniji ne morejo polno razviti. S Prenosom veščin spodbujamo prenos znanj in omogočamo vpogled v dogajanje v posameznih kulturnih segmentih na globalnih tržiščih.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. BIO je organiziran v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

info(at)czk.si

 

Organizacija

Center za kreativnost

 

Povezava
https://www.czk.si/dogodek/2019-03-15/Prenos_vescin__Robert_Lesnik

Deli
Skip to content