Prenos veščin: Nataša Čagalj

11. 6. 2019

Prenos veščin: Nataša Čagalj

11. 6. 2019

 
“Uniforme za sodobno življenje ne definira več spol, temveč način življenja.”
 
Na zadnjem dogodku Prenos veščin pred poletnimi počitnicami predstavljamo modno ustvarjalko in kreativno direktorico kanadske modne blagovne znamke Ports 1961. 
 
Govorili bomo o dogajanju v modni industriji. Tokratna predstavitev je uvod v več modnih dogodkov, ki jih načrtujemo v Centru za kreativnost in s katerimi želimo spodbujati razvoj kulture modnih oblikovalcev v Sloveniji, da bi bili bolj poslovno usmerjeni in bi povečali svojo mednarodno konkurenčnost, ne da bi pri tem omejili svojo ustvarjalnost. Prenos veščin je sklop dogodkov, na katerih vsak mesec predstavljamo izkušnje in pot uveljavljenih slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalnih podjetnikov, ki delujejo v kulturnem in kreativnem sektorju.
 
Program dogodka 
Ob 10.00: individualna delavnica z Natašo Čagalj
Perspektivne in inovativne slovenske modne blagovne znamke, ki iščejo svoje tržišče in imajo težave s pozicioniranjem na trgu, vabimo, da se predstavijo Nataši Čagalj. Na individualno svetovanje, ki bo za vsakega udeleženca trajalo 15 minut, se je treba prijaviti prek www.czk.si. Prosimo, da na spletni strani izpolnite svoj profil s kratkim življenjepisom in morebitno povezavo na svoje projekte. Svoje vprašanje ali karierni izziv pošljite po elektronski pošti na naslov info@czk.si. Število udeležencev na delavnici je omejeno na 9, zato se prijavite čim prej.
 
Ob 19.00: predavanje Nataše Čagalj

Ob 21.00: vodeni ogled razstave Kreatorji
 
Predavanje in ogled razstave sta javna in odprta, predhodne prijave niso potrebne.
 
Vljudno vabljeni!
 
Nataša Čagalj
Velja za eno najbolj uveljavljenih slovenskih modnih oblikovalk, saj  je zadnjih pet let ustvarjala žensko linijo oblačil priznane luksuzne kanadske modne znamke Ports 1961 kot kreativna direktorica. Študij oblikovanja tekstilij in oblačil je končala na ljubljanski Naravoslovnotehniški fakulteti (NTF), nato pa je bilo zanjo prelomno dejstvo, da je leta 1994 zmagala na natečaju Smirnoff in predstavljala Slovenijo na svetovnem tekmovanju v Dublinu. To jo je spodbudilo, da je odšla na podiplomski študij mode na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Študij je končala z odliko in takoj zatem začela sodelovati z znamkama Cerruti in Lanvin, kasneje pa je vodila oblikovalski tim pri oblačilni znamki Stella McCartney. Med letoma 2012 in 2014 je svetovala različnim blagovnim znamkam, od leta 2014 pa je kreativna direktorica ženske mode pri znamki Ports 1961.
 
Gre za znamko, ki jo odlikujejo natančnost izdelave, prefinjenost in pozorno oblikovanje detajlov, saj gre za luksuzne in drage modne izdelke. Ports ima že več kot 360 trgovin po vsem svetu in zaposluje več kot pet tisoč ljudi. Leta 2016 je imela družba 2,6 milijarde dolarjev prihodkov in okrog 600 milijonov čistega dobička.
 
“Ustvarjanje oblek za resnične ženske me najbolj osrečuje,” pravi Nataša Čagalj. Iz kolekcij je razvidno, da jo navdihuje blago, iz katerega ustvarja. Med oblikovanjem sledi načeloma “made in England” in “made in Italy”. Poznavalci se strinjajo, da je v ustvarjalnosti in oblačilih Nataše Čagalj opaziti pridih umetnosti, igre in modne pragmatičnosti. Predvsem pa, da ustvarja za resnične ljudi.
 
O projektu Prenos veščin
Center za kreativnost (CzK) je interdisciplinarna platforma, ki povezuje, promovira, predstavlja in podpira dejavnosti in razvoj kulturnega in kreativnega sektorja (KKS) v Sloveniji. S svojimi aktivnostmi spodbuja opolnomočenje potencialov družbene in ekonomske vrednosti sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom, znanostjo, izobraževanjem in drugimi sektorji. Spodbujamo razvoj projektov, ki nastajajo na presečiščih umetnosti, kulture, eksperimentov, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev, ki vsebujejo ali izražajo kulturne ali kreativne vsebine. Rezultati teh projektov so na koncu poslovno uresničljivi in merljivi, povečujejo dodano vrednost ali pa so usmerjeni v reševanje posebnih družbenih problemov in prispevajo k družbenemu napredku in blaginji.
 
V ta namen organiziramo sklop predavanj, ki smo ga poimenovali Prenos veščin. Predstavljamo izkušnje in karierne poti uveljavljenih kreativcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturno-kreativnem sektorju. Zaznali smo, da slovenski kulturni trg ni v celoti vzpostavljen, zato se kreativne industrije v Sloveniji ne morejo polno razviti. S Prenosom veščin spodbujamo prenos znanj in omogočamo vpogled v dogajanje v posameznih kulturnih segmentih na globalnih tržiščih.

 

Lokacija

 MAO, Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Organizacija

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. BIO je organiziran v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Deli
Skip to content