Poletna mala šola arhitekture 2021

Delavnica / 23. 8.—27. 8. 2021 / 08:00

Poletna mala šola arhitekture 2021

Delavnica / 23. 8.—27. 8. 2021 / 08:00

** VPISNA MESTA ZAPOLNJENA **

 

Poletna mala šola arhitekture 2021 (Počitniško varstvo)

 

23. 8.—27. 8. 2021
Vsak dan od 8. do 16. ure

 

Spoznavaj, ustvarjaj, sodeluj, prisluhni, otipaj, raziskuj, druži in zabavaj se!

 

Poletna mala šola arhitekture je odkrivanje arhitekture v vsej njeni raznolikosti. Otroci začutijo arhitekturo skozi materiale, oblike, vonj, svetlobo in barvo. Spoznajo pomen stavbne dediščine in dialog arhitekture z naravo. S praktičnim delom razvijamo domišljijo, ustvarjalnost in samostojnost. Izhodišče za naše raziskovanje bodo predmeti iz zbirk in aktualne razstave; grajski park v senci stoletnih dreves pa bo poligon za številne igre in piknik.

 

Program

 

Kulturna dediščina in vrhunci slovenske arhitekture in oblikovanja

Muzej za arhitekturo in oblikovanje hrani obsežne in dragocene zbirke s področij arhitekture, oblikovanja in fotografije 20. in 21. stoletja. Zbirke so vir navdiha in idej za mnoge raziskovalce. Preko razstave Predmet in zbirka, ki sestavlja več kot 200 predmetov, bomo spoznavali ikonične a tudi minljive in manj znane izdelke slovenske arhitekture in oblikovanja. Nato pa se v vlogi arhitektov in oblikovalcev preizkusili še sami.

Delavnice: Materiali, Konstrukcije, Ko se srečata ekologija in poezija, Plakat, Nebotičnik, Fasadni plašč – papirna plastika in še in še!

 

Oblikovanje modernih interierjev

Na razstavi si bomo ogledali primere dobre prakse v razvoju interierja pri nas, se pogovarjali o spremembah v načinu bivanja, ki so jih povzročili procesi modernizacije v 20. stoletju, in razmišljali o opremi doma danes in vplivu nadzornih tehnologij ali razvoju hibridnih prostorov, ki brišejo meje med delom in zasebnim življenjem. Na ustvarjalnih delavnicah bomo spoznavali, kako so meščanska stanovanja opremljali nekoč in kakšna je notranja oprema danes. Spoznali bomo nekaj oblikovalskih kosov pohištva, ki so zaznamovali konec prejšnjega stoletja. S preprostim modeliranjem iz papirja bomo izdelali miniaturno pohištvo za maketo stanovanja v merilu 1:50, nato pa od malega merila prešli k velikemu. Kose pohištva iz kartona bomo s tehniko »naredi sam« (DIY) tudi sestavili. Na zabaven način se bomo učili branja arhitekturnega načrta in z igro domišljije opremljali svoja stanovanja. Naše prizorišče bo oder – tloris. Z igro različnih zvočnih posnetkov in lastnih glasov bomo odkrivali arhitekturne elemente in opremo naših sob. Zanimalo nas bo, kaj vse lahko uporabimo za sedenje, posedanje, poležavanje. Stol je največkrat zasnovan in najbolj raznovrstno oblikovan del pohištva in ima v zgodovini razvoja pohištva zelo pomembno vlogo. Ogledali si bomo razvoj stola skozi zgodovino, spoznali najbolj znane, zanimive in nenavadne stole ter naredili maketo stola.

Delavnice: Stol skozi čas, Kaj je interier (Preplet arhitekture in igra vlog), Opremimo mini stanovanje.

 

Arhitekt Ivan Jager in ljubljanska šola za arhitekturo
Spoznali bomo življenje in delo arhitekta Ivana Jagra, Plečnikovega sodobnika. Ob razstavi in ustvarjalnih delavnicah bomo potovali skozi njegov arhitekturni opus od secesije, iskanja narodnega sloga pa vse od kitajskih in japonskih vplivov do modernizma in na koncu do sonaravnega, trajnostnega razvoja.

Delavnica: Japonska hiša

 

Arhitektura v živo – moje mesto

S sprehodom po Ljubljani bomo raziskovali, kako se je mesto s časom spreminjalo, si ogledali pomembnejše stavbe, mostove, trge, parke. Spoznavali različne arhitekturne člene. Posebno pozornost bomo namenili arhitekturi 20. stoletja in razmišljali o mestu danes in v prihodnosti.

Delavnice: Papirna plastika, 3D modeliranje

__

 

Primerno za otroke od 6. do 13. leta.

 

Kdo smo
Oddelek za izobraževanje MAO: Natalija Lapajne, kustosinja pedagoginja; Katja Filovski, um. zgodovinarka; Katarina Kuk, arhitektka;
Hana Barši Palmić, študentka FF; Nuša Zupanc, arhitektka.

 

Informacije in prijave
izobrazevanje@mao.si

 

Cena
130,00 €

V ceno je vključena prehrana (kosilo, malica), ustvarjalni material, vstopnine.
Drugi otrok iz iste družine ima 10% popust.
Vsi udeleženci Poletne male šole arhitekture imajo v novem šolskem letu 50% popust pri vseh nedeljskih ustvarjalnicah Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Plačilo vpisnine je mogoče poravnati tudi z boni 2021.

 

*Pridružujemo si pravico do spremembe ali odpovedi programa.

 

Prijavnica – Poletna mala šola arhitekture
Izjava COVID-19

Deli
Skip to content