Pogovor ob začetku Plečnikovega leta: Oblikovanje mesta po meri človeka – dela Jožeta Plečnika v Ljubljani

Pogovor / 25. 1. 2022 / 18:00

Pogovor ob začetku Plečnikovega leta: Oblikovanje mesta po meri človeka – dela Jožeta Plečnika v Ljubljani

Pogovor / 25. 1. 2022 / 18:00

Spletni pogovor bo moč spremljati v živo prek kanalov na družbenih omrežjih YouTube in Facebook (MAO Slovenija). V pogovoru lahko z vprašanji in mislimi sodelujete v komentarjih pod spletnim prenosom.

 

 

Pogovor ob začetku Plečnikovega leta je posvečen obletnici rojstva Jožeta Plečnika in uvod v februarsko razstavo o vpisu arhitektovih del na UNESCOV Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Izbrana arhitektova dela v Ljubljani so bila lansko leto vpisana na seznam kot izjemen primer urbanega oblikovanja po meri človeka. Arhitekt je v skladu z osebno, globoko humano vizijo preoblikoval mesto v dialogu z že obstoječimi konteksti, vnašal nove vsebine in postavil človeka v središče javnega prostora. V mestu je razvil orientacijo, nove urbane potenciale in omogočil raznoliko uporabo prostora. Plečnikov pristop se razlikuje od takratnih novih modernističnih usmeritev, ga pa danes razumemo kot sodobnega. Vpis na seznam je izjemno priznanje za arhitektovo dediščino, istočasno pa skupna, trajna zaveza za ohranjanje vrednot njegovih del.

Proces priprave nominacije je zahteval razmislek in artikulacijo vrednot, ki jih ima Plečnikova dediščina za vse nas tudi v sodobnem času in jih z vpisom predstavljamo svetu. Njegova dela so referenčna točka za mnoge sodobne izzive ter nam odpirajo vrsto vprašanj. Kakšen je sodobni pomen Plečnikovih del? Kako misliti in občutiti mesto danes? Kako umestiti človeka v središče javnega življenja? Na kakšen način povezati strokovnjake, uporabnike in skupnosti? In mnoga druga. Odgovore na vprašanja bomo iskali na okrogli mizi Boštjanom Vugo, Niko Grabar, Matjažem Uršičem, Nežo Čebron Lipovec in Matejem Andražem Vogrinčičem.

 

18:00 Uvodni pozdrav

Bogo Zupančič, direktor MAO

 

18:05 Predstavitev projekta UNESCO
Tomaž Štoka, koordinator delovne skupine za pripravo nominacije del arhitekta Jožeta Plečnika za vpis na Seznam svetovne dediščine

 

18:20 Pogovor
Boštjan Vuga, arhitekt, biro Sadar+Vuga; Nika Grabar, raziskovalka in strokovnjakinja za arhitekturo 20. stoletja; Matjaž Uršič, urbani sociolog; Neža Čebron Lipovec, raziskovalka na področju konservatorstva in dediščinskih študijev; Matej Andraž Vogrinčič, vizualni umetnik. Moderatorka: Špela Spanžel, vodja nominacije za vpis del arhitekta Jožeta Plečnika na Seznam svetovne dediščine.

 

19:20  Vprašanja občinstva

Deli
Skip to content