Nedelja v MAO: Z Rankom Novakom po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 6. 2. 2022 / 11:00

Nedelja v MAO: Z Rankom Novakom po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 6. 2. 2022 / 11:00

Jože Brumen sodi med vodilne slovenske oblikovalce, saj se je v povojnem obdobju uveljavil na področju oblikovanja knjig in drugih publikacij (predvsem s področja literature in umetnosti), pa tudi plakatov in celostnih grafičnih podob. Pri oblikovanju knjig gotovo izstopajo sloviti Integrali ’26 Srečka Kosovela, ki so izšli leta 1967.

Ob številnih že videnih in znanih projektih so na prvi pregledni, študijsko zasnovani razstavi prikazani tudi projekti iz zgodnjega ustvarjalčevega obdobja in zasnove del, med katerimi mnoga niso bila še nikoli predstavljena v javnosti.

Za svoje plakate, knjige in celostne podobe je prejel številne prestižne nagrade, med drugim dve zlati medalji na BIO in več nagrad na beograjskem knjižnem sejmu. Bil je prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij (1967). Njegova dela so bila razstavljena na več kot 40 skupinskih razstavah doma in po svetu, leta 1977 pa je imel v Moderni galeriji v Ljubljani tudi samostojno razstavo. Jože Brumen se je aktivno angažiral pri razvoju stroke, od leta 1968 pa je bil tudi profesor na tedanji Akademiji za likovno umetnost.

 

Skozi razstavo vas bo vodil: Ranko Novak

Ranko Novak sodi med najvidnejše oblikovalce vizualnih komunikacij v Sloveniji. Leta 1980 je s sodelavci ustanovil studio Znak, v okviru katerega so ustvarili številna in v javnosti odmevna dela s področja grafičnega oblikovanja. Njegov obširen ustvarjalni opus zaznamuje oblikovanje periodičnih publikacij, knjig, katalogov, plakatov, razstav in nasploh celostnih grafičnih podob. Od leta 1991 do upokojitve je predaval na Oddelku za vizualne komunikacije Akademije za likovno umetnost v Ljubljani.

 

Kustosinji razstave: Petra Černe Oven in Cvetka Požar

 

Število mest je omejeno, zato vas prosimo, da se na ogled prijavite na: izobrazevanje@mao.si

V času vodenega ogleda bo za otroke potekala ustvarjalna delavnica Mobile.

 

Deli
Skip to content