Od zamisli do nagrade: plakat

10. 1. 2013

Od zamisli do nagrade: plakat

10. 1. 2013

Fundacija Brumen in Muzej za arhitekturo in oblikovanje januarja zaključujeta cikel srečanj na temo oblikovanja vidnih sporočil. Sodelujejo priznani oblikovalci, katerih dela so bila prepoznana kot najbolj kakovostna tudi na dosedanjih petih Bienalih vidnih sporočil Slovenije. Namen srečanj je spodbuditi pretok znanja in izkušenj med oblikovalci vseh starosti in združenj, širši javnosti in gospodarskim subjektom pa približati vlogo in pomen vidnih sporočil v sodobnem poslovanju in komuniciranju.

Plakat se pojavi z izumom tiska, vendar prvi večji preboj doživi ob koncu 19. stoletja, k čemur so pripomogle tako industrijska revolucija kot tehnološke izpopolnitve. Njegov razcvet se nadaljuje v prvi polovici 20. stoletja, ko predvsem v zahodni Evropi in ZDA doživi svoj vrhunec. Plakat je osrednji medij vidnih sporočil 20. stoletja, a že z razvojem elektronskih medijev (radio, televizija) kot sredstvo javnega obveščanja dobi konkurenco. V dobi digitalnih medijev, predvsem z vplivom družbenih omrežij, se njegova vloga opazno zmanjšuje, kljub temu pa še vedno ostaja prisoten v javnem prostoru. Pod besedo »plakat« oblikovalci večinoma pojmujejo klasični B1 plakat, medtem ko svetlobni plakat in gigant plakat štejejo med povečane oglase. Največ klasičnih plakatov je danes narejenih za področje kulture (gledališke predstave, glasbeni dogodki, razstave, …). Kljub njegovemu zatonu pa je vedno več festivalov plakata, ki so največkrat vezani na politične, ekološke in druge aktualne svetovne dogodke. Plakat je bil vedno medij, ki je odseval trenutna družbena dogajanja, in morda ravno v tem ostaja potencial za njegov obstoj.

Moderator srečanja bo mag. Tomato Košir – član Fundacije Brumen in tipoRenesanse, ustanovitelj Tajnega društva CGP ter delavnice oblikovanja črkovnih vrst TypeClinic, bivši docent ALUO. Med priznanji velja omeniti vsaj nagrado za najlepšo slovensko knjigo 2005 (Veliki angleško-slovenski slovar), Brumnovo nagrado za Zbirko Smeh.Podtoni. na 3. bienalu vidnih sporočil Slovenije, častno pohvalo BIO (embalaža GOGO, soavtor Dušan Grobovšek) in 2. skupinsko nagrado TDC47 Type Directors Club New York (flip book Rojstvo ligatur).

Sodelovali bodo dobitniki Brumnovih nagrad – najvišjih nacionalnih strokovnih priznanj, ki jih mednarodna žirija podeljuje v okviru Bienala vidnih sporočil Slovenije:
Boris Balant/Atelje Balant – soustanovitelj Luks Studia, ustanovitelj in kreativni vodja ateljeja, svetovalec za znamčenje, strokovnjak za celostne podobe, avtor številnih (nagrajenih) plakatov.
Radovan Jenko – redni profesor na Oddelku za oblikovanje ALUO, član Fundacije Brumen, umetniški vodja Festivala plakata Ljubljana, mojster plakata, dobitnik številnih nacionalnih in mednarodnih oblikovalskih nagrad.
Katarina Mrvar in Luka Mancini/Lukatarina – avtorja raznolikih družbeno angažiranih in okoljskih ter samoiniciativnih projektov, pri katerih ima osrednjo komunikacijsko-osveščevalno vlogo plakat, dobitnika nagrade na Bienalih vidnih sporočil, Poster festivalu, Magdaleni, Input/Output-u, študentske Prešernove nagrado za magistrsko delo … Njuna dela so objavljena v mednarodnih publikacijah Los in Tres logos, Logo Lounge 1, 3, 4, Graphic Design Inspirations, IdN, A3 format.

Vsa srečanja se snema in bodo brezplačno dostopna na www.brumen.org in www.mao.si.
 

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

T: 01 548 42 80
E: infobio@mao.si
E: info@brumen.org

 

Organizacija

MAO in Fundacija Brumen.

Povezani dogodki
Tipografija
Identiteta/podoba
Publikacije
Digitalna grafika
Embalaža in produktna grafika

Deli
Skip to content