Oblikovanje po obdobju udobja: ustvarjanje mikroklim za nepredvidljive prihodnosti

Okrogla miza / 23. 10. 2022 / 11:00

Oblikovanje po obdobju udobja: ustvarjanje mikroklim za nepredvidljive prihodnosti

Okrogla miza / 23. 10. 2022 / 11:00

23. oktober I 11.00 I MAO in prenos v živo na MAO FB>>

 

Kako doseči fizično udobje, medtem ko svet gori? Ljudje se pri skrbi za svoje dobro počutje že desetletja zanašamo na tehnologijo: centralno ogrevanje in klimatske naprave nam pomagajo uravnavati temperaturo in vlažnost domov, pri čemer se opiramo na globalni prenos energije. Danes je udobja vse manj, energetske distribucijske mreže so prekinjene, življenjski pogoji pa vedno bolj nestabilni. Kako ustvariti primerna življenjska okolja v času večplastnih kriz? Ali lahko vernakularna in predmoderna arhitektura postane vir navdiha za oblikovanje mikroklime v naših domovih in mestih? Okrogla miza bo raziskovala stanje oblikovanja po koncu obdobja udobja.

 

Daniel A. Barber, profesor za arhitekturo na Univerzi za tehnologijo v Sydneyju (UTS), Avstralija
Aleksandra Kędziorek, arhitekturna zgodovinarka in kustosinja
Sascha Roesler, izredni profesor za teorijo urbanizacije in urbanih okolij na Akademiji za arhitekturo Mendrisio, Švica
Zala Velkavrh, neprofitni urbanistični studio Prostorož

 

Kustosinja:
⁠Aleksandra Kędziorek

 

Moderator:
⁠Bor Pungerčič, arhitekt, pisec in urednik

 

Organizatorji dogodka so BIO27, Inštitut Adama Mickiewicza s Poljske in društvo Pekinpah iz Slovenije. Dogodek je tudi del razširitve teme razstave »Oblečeni dom«, med drugim predstavljene na BIO27 in prihajajočem Lizbonskem arhitekturnem trienalu 2022.

 

Dogodek bo potekal v angleščini.

 

Po dogodku bo v MAO potekala predstavitev knjige BIO27 Supervernakularno.

 

Sodelujoči:
Daniel A. Barber je profesor za arhitekturo na Univerzi za tehnologijo v Sydneyju (UTS) v Avstraliji.  Njegova najnovejša knjiga je Modern Architecture and Climate: Design before Air Conditioning.  Njegov esej iz leta 2019 After Comfort (Log 49, 2019) je bil preveden v tri jezike in je podlaga za razstavo na konferenci Združenih narodov COP2023 v Dubaju ter za prihajajočo serijo esejev in projektov na platformi e-flux architecture. Daniel je bil tudi raziskovalec na Centre for Apocalyptic and Post Apocalyptic Studies na Univerzi v Heidelberg v Nemčiji (CAPAS) in je prejemnik štipendije Guggenheim med 2022-2023 za projekt Thermal Practices. Več na @DanielABarber.

 

Aleksandra Kędziorek je arhitekturna zgodovinarka in kustosinja razstave CENTRALA in Alicja Bielawska Oblečeni dom (The Clothed Home: Tuning in to the Seasonal Imagination), ki je predstavljena tudi na BIO27 Supervernakularno razstavi. Bila je tudi kustosinja razstav Oskar Hansen: Open Form (MACBA, Barcelona, Serralves Muzej v Portu, Yale School of Architecture, Muzej za modern umetnost Warsaw in Nacionalna galerija za umetnost Vilnius, 2014–2017) in Desk in Exile: A Bauhaus Object Traversing Different Modernities (Bauhaus Stiftung Dessau, 2016). Več na centrala.net.pl.

 

Sascha Roesler je arhitekt in arhitekturni teoretik, ki deluje na stičišču arhitekture, etnografije, znanosti in tehnoloških tem. Je izredni porfesor za teorijo urbanizma in urbanega okolja na Akademiji za arhitekturo v Mendrisio v Švici (Università della Svizzera Italiana). Pred kratkim je izšla njegova knjiga City, Climate and Architecture. A Theory of Collective Practice (Birkhäuser, 2022), so-uredil pa je tudi publikaciji „Coping with Urban Climates. Comparative Perspectives on Architecture and Thermal Governance” (Birkhäuser, 2022) ter The Urban Microclimate as Artifact (Birkhäuser, 2018). Več na roesler.arc.usi.ch.

 

Zala Velkavrh je vodja projektov in komunikacij v neprofitnem urbanističnem studiu Prostorož z večdimenzionalnim pristopom k izzivom sodobnega urbanega prostora – podnevi ter samostojni urednik in pisec – ponoči. Ob zasledovanju poslanstva Prostoroža – ustvarjanje fleksibilnih in igrivih javnih prostorov v dialogu s prebivalci in okoljem – je tudi soavtorica nagrajenih projektov s področja participativnega urbanističnega načrtovanja in grafičnega oblikovanja. Več na prostoroz.org.

 

So-organizatorji
Bienale oblikovanja (BIO) v Ljubljani, ki ga organizira Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), je mednarodna platforma za nove pristope v oblikovanju. Ustanovljen je bil leta 1963 kot prvi oblikovalski bienale v Evropi od leta 1972 pa poteka v organizaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Danes je BIO zasnovan kot dolgotrajen proces sodelovanja, v katerem skupine oblikovalcev in ustvarjalcev iz različnih disciplin razvijajo alternative obstoječim sistemom. Izbrana tematika bienala BIO služi kot mednarodna platforma za nove pristope k oblikovanju, s katerimi se lotevajo trenutnih vročih tem v lokalnih in globalnih okoljih. BIO deluje kot preizkusni poligon, kjer se oblikovanje uporablja kot orodje za izpraševanje in preoblikovanje vsakodnevnega življenja – med različnimi večdisciplinarnimi oblikovalskimi pristopi, ki obsegajo sisteme, proizvodnjo, storitve, znanstveno raziskovanje, humanizem in nepričakovane pogoje za izdelavo našega bivanjskega prostora. Več na bio27.si.

 

The Adam Mickiewicz Institute je nacionalna kulturna ustanova, katere naloga je razvijati in razširjati kulturno razsežnost Poljske s pospeševanjem mednarodnega sodelovanja in kulturne izmenjave. Inštitut Adama Mickiewicza deluje s podporo Ministrstva za kulturo in narodno dediščino Poljske.Več na iam.pl.

 

Culture.pl je platforma inštituta, ki zagotavlja dnevno obveščanje o najpomembnejših dogodkih, povezanih s poljsko kulturo po vsem svetu. Spletna stran je na voljo v treh jezikih: poljščini, angleščini in ukrajinščini. Poleg novic o številnih dogodkih, ki jih organizira Inštitut, je Culture.pl tudi bogat vir biografskih zapisov o umetnikih, kritik in esejev. Več na culture.pl.

 

Društvo Pekinpah združuje mednarodno uveljavljene oblikovalce, teoretike, arhitekte, koreografe, plesalce in glasbenike. Aktivno deluje na treh področjih in sicer teorije oblikovanja, glasbe in uprizoritvenih umetnosti, kjer svojo razvojno vizijo usmerja v omogočanje razvoja umetniških del in umetnikov ter umetnic, ter promociji in razvoju področja v domačem in mednarodnem prostoru. Glavne aktivnosti Pekinpaha so produkcija plesne produkcije, založništvo in predstavljanje teoretskih in praktičnih refleksij o oblikovanju in zastopanje glasbene skupine Silence. Med aktivnostmi pa je tudi Spider, vsakoletni festival radikalnih teles in transnacionalna umetniška mreža. Več na pekinpah.com.

 

Deli
Skip to content