Neža Lukančič: Po Plečnikovi Ljubljani – reciklirana prestolnica

Arhitektura v živo / 17. 6. 2022 / 18:00

Neža Lukančič: Po Plečnikovi Ljubljani – reciklirana prestolnica

Arhitektura v živo / 17. 6. 2022 / 18:00

Začetek vodstva: Plečnikov kiosk na Prešernovem trgu

 

Na prvem vodstvu BIO27 skupine Garnitura si bomo ogledali spomenike, ki jih je Jože Plečnik zapustil v mestnem jedru Ljubljane. Pod arhitekturno povečevalno steklo bomo vzeli drobne strukture in elemente, ki v prostoru funkcionirajo tako dobro, da dajejo občutek, kot da jih je Plečnik postavil prav v ta namen. Nekateri so bili res postavljani s tem namenom, spet drugi ne – dal jih je namreč prinesti od drugod!

Mojster je bil arhitekturni kameleon: umetniški jezik je prilagajal naročnikom, do uporabnikov pa je bil vedno spoštljiv. Čislal je tudi mestno dediščino in preteklo delo arhitektov, ki ju je pogosto recikliral v novejših delih.

V uri in pol trajajočem vodstvu bomo spoznali, kje je Plečnik leseno stavbo nadomestil s kamnito, kje je po tleh kot tlakovce polagal gradbene cevi in kam je namestil stare kipe iz podrtih ljubljanskih hiš!

Vabljeni!

V

oden ogled poteka v okviru BIO27 spremljevalnega programa in v organizaciji skupine Garnitura, ki v okviru Produkcijske platforme BIO27 predstavlja manj poznano arhitekturno zapuščino priznanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika.

 

Več o Garnituri na https://www.instagram.com/garnitura_/

Več o BIO27 na https://27.bio.si/

Deli
Skip to content