Nedokončana Slovenija

18. 4. 2014

Nedokončana Slovenija

18. 4. 2014

Pogovor, ki ga pripravlja spletni arhitekturni portal Architectuul v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, bo predstavil slovensko arhitekturno produkcijo zadnjih stotih let. Slovenska arhitektura je bila pod močnim vplivom tako avstro-ogrskih obrtnih šol, principov Bauhausa kot tudi povojne jugoslovanske socialistične modernizacije. V pogovoru bo predstavljen čas od ustanovitve arhitekturne šole v Ljubljani, od Fabianija do Plečnika, Vurnika in Plečnikovih študentov Mihevca in Ravnikarja ter obdobja funkcionalizma do postmodernizma v nekdanji Jugoslaviji. Na današnjo arhitekturo so vplivale tudi šole, kjer se je izobraževala sedanja aktivna generacija arhitektov. Pogovor bo izpostavil vprašanje, kje je slovenska arhitektura danes. Današnja situacija urejanja prostora kaže na nedokončana gradbišča po celotni državi; predvsem zaradi sesutja gradbenega sektorja in nesmiselnih investicij v grajeno okolje. Nedokončana Slovenija tako kliče po novi arhitekturni produkciji. Osvetlili bomo nedokončane spomine, hkrati pa iskali podlago za nadaljnje korake in kreativne procese oblikovanja grajenega okolja.

Na pogovoru bodo sodelovali Matevž Čelik (MAO), Peter Krečič, Miha Dešman (DANS arhitekti), Miha Turšič (KSEVT) in Jurij Krpan (Galerija Kapelica), pogovor bo moderiral Boštjan Bugarič (Architectuul).

Pogovor pripravlja spletni arhitekturni portal Architectuul v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje. Architectuul je svetovna arhitekturna odprta skupnost, ki objavlja arhitekturne projekte, teoretične razprave in predstavlja arhitekturno produkcijo od modernizma do danes. Pogovor sodi med tedenske predstavitve arhitektur posameznih držav, v okviru katerih bodo predstavljeni najpomembnejši arhitekti in arhitekturne stvaritve v obdobju zadnjih stotih let, ki jih bodo v posamezni državi izbrali kustosi iz sodelujoče institucije.


 

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

infobio@mao.si
01 5484 274/270

bostjan@architectuul.com

 

Organizacija

Architectuul
MAO

Deli
Skip to content