Cianotipija – fotografski postopek iz pionirskih dni fotografije

24. 4. 2014

Cianotipija – fotografski postopek iz pionirskih dni fotografije

24. 4. 2014

Oddelek za fotografijo MAO vabi na prikaz cianotipije, fotografskega postopka iz pionirskih dni fotografije. Predstavil jo bo amaterski fotograf Stane Kočar, ki se že 14 let ukvarja z raziskovanjem starih postopkov izdelave fotografij.

John Herschel je bil eden vodilnih znanstvenikov svojega časa – poleg matematike in astronomije so ga zanimala še druga področja znanosti, med drugimi tudi fotokemija. Leta 1842 je predstavil svoje odkritje – fotografski postopek, ki ga je imenoval cianotipijo. Zaradi majhne občutljivosti uporabljenih železovih soli na svetlobo oziroma posledično dolgih časov osvetlitve je ta postopek uporaben le za izdelavo pozitivov (kontaktnih kopij) ali fotogramov.
Uporaba cianotipije je zaradi značilne modre barve po uvedbi drugih fotografskih postopkov po nekaj letih skoraj zamrla. Kasneje se je občasno uporabljala še do konca foto secesije – največkrat za izdelavo poceni kontaktnih kopij iz velikoformatnih negativov – Angleži pa so po tem postopku med vojno v Južni Afriki izdelovali bankovce in znamke. Prav tako se je do iznajdbe modernih fotokopirnih strojev postopek uporabljal za izdelavo kopij načrtov velikega formata.
Danes fotografi ponovno odkrivajo ta preprost, skoraj genialen postopek kot novo izrazno tehniko v njihovem umetniškem udejstvovanju.

Vsebina
Na predstavitvi se bomo najprej seznanili z odkritjem fotografije in vlogo, ki jo je pri tem imel John Herschel ter se seznanili s teoretičnim uvodom. Poučili se bomo o različnih postopkih za izdelavo velikoformatnih negativov, ki jih uporabljamo pri izdelavi kontaktnih pozitivov. Seveda ne bomo mogli mimo kratkih navodil za varno delo s kemikalijami. Nato bomo pripravili svetlobno občutljivo emulzijo, ki jo bomo ročno nanesli na podlago – na kvaliteten papir ter omenili tudi uporabo na drugih podlagah (tkanini, steklu, lesu …). Sledil bo praktični prikaz izdelave cianotipij (fotogram, pozitiv iz negativa) – osvetlitev, razvijanje, pranje.Na koncu bomo spregovorili še o toniranju cianotipij.

Udeležba je omejena na 30 oseb. Zbiramo prijave na: izobrazevanje(at)mao.si.

Stane Kočar, po osnovi izobrazbi univ. dipl. inž. lesarstva, se s fotografijo ljubiteljsko ukvarja že več kot 40 let. Od vsega začetka je član fotografske skupine Lubadarji, 13 let tudi vodja fotografske sekcije KUD Škofljica. Od leta 2000 se intenzivno ukvarja s pionirskimi fotografskimi tehnikami iz začetnih obdobij fotografije. Sodeloval je že na več kot 50 razstavah, med drugimi je samostojno razstavljal tudi v Bruslju. Leta 2010 je bil uvrščen v zbornik 120 najpomembnejših svetovnih fotografov, ki se ukvarjajo s starimi fotografskimi tehnikami.

 

Otvoritev

24. 4. 2014, ob 16.00
Trajanje: 2 uri

 

Vstopnina

5,00 €
Obvezne so prijave: izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01 5484 286/280

Svetloba kot barva

Deli
Skip to content