Nedelja v MAO: Z Metko Dariš po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 20. 3. 2022 / 11:00

Nedelja v MAO: Z Metko Dariš po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 20. 3. 2022 / 11:00

Jože Brumen sodi med vodilne slovenske oblikovalce, saj se je v povojnem obdobju uveljavil na področju oblikovanja knjig in drugih publikacij (predvsem s področja literature in umetnosti), pa tudi plakatov in celostnih grafičnih podob. Pri oblikovanju knjig gotovo izstopajo sloviti Integrali ’26 Srečka Kosovela, ki so izšli leta 1967.

Ob številnih že videnih in znanih projektih so na prvi pregledni, študijsko zasnovani razstavi prikazani tudi projekti iz zgodnjega ustvarjalčevega obdobja in zasnove del, med katerimi mnoga niso bila še nikoli predstavljena v javnosti.

Za svoje plakate, knjige in celostne podobe je prejel številne prestižne nagrade, med drugim dve zlati medalji na BIO in več nagrad na beograjskem knjižnem sejmu. Bil je prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij (1967). Njegova dela so bila razstavljena na več kot 40 skupinskih razstavah doma in po svetu, leta 1977 pa je imel v Moderni galeriji v Ljubljani tudi samostojno razstavo. Jože Brumen se je aktivno angažiral pri razvoju stroke, od leta 1968 pa je bil tudi profesor na tedanji Akademiji za likovno umetnost.

 

Kustosinji razstave: Petra Černe Oven in Cvetka Požar

 

Po razstavi vas bo vodila Metka Dariš.

Metka Dariš je grafična oblikovalka, ki že skoraj trideset let deluje na področju kulture, umetnosti in muzejske dejavnosti. V središču njenega delovanja in zanimanja pa je film, zaradi katerega je bila od samega začetka del skupine, ki je pod vodstvom Silvana Furlana zasnovala delovanje Slovenske kinoteke kot nacionalnega filmskega muzeja. Oblikovala je številne knjige, kataloge in razstave. Je tudi soavtorica vizualnih podob Slovenske kinoteke in Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači. Med letoma 2011 in 2019 je bila kot kustosinja zaposlena v Slovenski kinoteki, kjer je vodila muzejski oddelek. Od leta 2019 je direktorica Kinodvora.

 

Število mest je omejeno, zato vas prosimo, da se na ogled prijavite na: izobrazevanje@mao.si

V času vodenega ogleda bo za otroke potekala ustvarjalna delavnica “Od pike in črte”.

Deli
Skip to content