Nedelja v MAO: Z Aljo Herlah po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 6. 3. 2022 / 11:00

Nedelja v MAO: Z Aljo Herlah po razstavi Jožeta Brumna

Nedelja v MAO / 6. 3. 2022 / 11:00

Jože Brumen sodi med vodilne slovenske oblikovalce, saj se je v povojnem obdobju uveljavil na področju oblikovanja knjig in drugih publikacij (predvsem s področja literature in umetnosti), pa tudi plakatov in celostnih grafičnih podob. Pri oblikovanju knjig gotovo izstopajo sloviti Integrali ’26 Srečka Kosovela, ki so izšli leta 1967.

Ob številnih že videnih in znanih projektih so na prvi pregledni, študijsko zasnovani razstavi prikazani tudi projekti iz zgodnjega ustvarjalčevega obdobja in zasnove del, med katerimi mnoga niso bila še nikoli predstavljena v javnosti.

Za svoje plakate, knjige in celostne podobe je prejel številne prestižne nagrade, med drugim dve zlati medalji na BIO in več nagrad na beograjskem knjižnem sejmu. Bil je prvi oblikovalec, ki je prejel nagrado Prešernovega sklada za področje vizualnih komunikacij (1967). Njegova dela so bila razstavljena na več kot 40 skupinskih razstavah doma in po svetu, leta 1977 pa je imel v Moderni galeriji v Ljubljani tudi samostojno razstavo. Jože Brumen se je aktivno angažiral pri razvoju stroke, od leta 1968 pa je bil tudi profesor na tedanji Akademiji za likovno umetnost.

 

Kustosinji razstave: Petra Černe Oven in Cvetka Požar

 

Po razstavi vas bo vodila Alja Herlah.

Alja Herlah je leta 2016 magistrirala s področja grafičnih komunikacij. Po študiju je razvila prakso oblikovanja črkovnih vrst v črkovni založbi Atlas Fonts v Berlinu (2016), kariero oblikovalke pa nadaljevala v eni izmed večjih črkovnih založb Dalton Maag v Londonu (2017–2019), kjer je sodelovala s podjetji kot so Amazon, Facebook, Airbnb … Od leta 2019 je asistentka na Oddelku za oblikovanje vizualnih komunikacij na ALUO, UL. Deluje kot soustanoviteljica oblikovalskega studia Type Salon, oblikuje unikatne črkovne vrste ter skrbi za grafične podobe in raznolike tiskovine, kjer je viden poudarek na izvirni tipografiji.

 

Število mest je omejeno, zato vas prosimo, da se na ogled prijavite na: izobrazevanje@mao.si

V času vodenega ogleda bo za otroke potekala ustvarjalna delavnica “Znak”.

Deli
Skip to content