Nedelja v MAO – vodstvo po razstavi

Nedelja v MAO / 21. 1. 2024 / 11:00

Nedelja v MAO – vodstvo po razstavi

Nedelja v MAO / 21. 1. 2024 / 11:00

11.00  Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja.

 

Vodil bo arhitekt in oblikovalec razstave Andraž Keršič iz arhitekturnega biroja a2o2, soavtor projekta postavitve, katero so zasnovali in realizirali v biroju a2o2, kjer poleg Andraža  delajo še: Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Uršula Novak in Aljoša Potočnik.

 

Razstava je razdeljena na štiri sklope:

 

Prva, uvodna soba razstave umeščena v Khislov stolp. Tu se obiskovalec sreča z inscenacijo delovnega prostora kot najintimnejšega mikrokozmosa ustvarjalca. Ravnikarjev kabinet na fakulteti je hkrati njegovo stanovanje, prostor, kjer zjutraj prebira domače in tuje časopise, slika… Postavitev kabineta čudes omogoča postavitev oglednega muzejskega depoja, ki eksponate, uporabne in neuporabne predmete združuje v muzealizirano delovno okolje. To nam razkriva prostor, proces in omogoča plastenje zgodb, ki so dostopne in zanimive tako laiku kot poznavalcu. Soba misli, ki je najintimnejši prostor razstave, lovke sinaptičnih in kontekstualnih povezav razširja po celotni postavitvi.

 

Biforna dvorana je namenjena predstavitvi Ravnikarjevih spominskih kompleksov in obeležij. Postavitev prevprašuje zgodnje realizacije kot dialog med obrtniško dovršenostjo elementov in njihovim občutljivim umeščanjem v krajino. Zid iz jute je osrednji nosilec informacij v prostoru. Proces izoblikovanja posameznega kompleksa je prikazan kot kolaž skic, risb in fotografij, ki ga dopolnjujejo abstrahirane makete posameznih elementov v merilu 1:1.

 

Atmosfera velikega stolpa prevprašuje Ravnikarjevo razmišljanje o drobnem temnem smislu arhitekture in ustvarja črno sobo z labirintom. Po poti skozi različne ambiente odkrivamo Ravnikarjeve stavbe, ki se prilagajajo kontekstu in času v katerem so nastale. Skozi preplet zaves vsaka od arhitektur oblikuje lasten prostor, v katerem so predstavljene s povečanimi Kališnikovimi fotografijami in fragmenti.

 

Viteška dvorana odslika javni prostor v mestu, ki ga sooblikuje tudi vsak od uporabnikov (obiskovalcev razstave). Odsevne stene zabrišejo prostorske meje in odpirajo kontinuirano postavitev vselej spreminjajočih se Ravnikarjevih urbanih konceptov. Sprehod skozi viteško dvorano odkriva proces snovanja kompleksa Trga republike, Nove gorice in utopične ideje o novem Skopju in Tronchettu.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content