Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 18. 2. 2024 / 11:00

Nedelja v MAO

Nedelja v MAO / 18. 2. 2024 / 11:00

Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

 

Vodi: Martina Malešič

 

Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

 

Pomen Ravnikarjeve zapuščine in odnos do arhitekturne dediščine je na razstavi aktualizirano v duhu 21. stoletja. Njegov izjemen opus je na razstavi predstavljen z avtentičnim gradivom: originalnimi načrti in skicami, prvotnimi in na novo izdelanimi maketami, bogatim fotografskim in filmskim gradivom, pričevanji Ravnikarjevih sodelavcev ter z ohranjenim gradivom Ravnikarjevega poučevanja in raziskovanja. Razstava ne nudi pregleda celotnega opusa arhitekta, temveč s pomočjo izbranih projektov – uresničenih in neuresničenih – predstavlja kompleksnost razvoja, dilem, sprememb in usode nekaterih ključnih Ravnikarjevih del.

 

Martina Malešič je zaposlena kot raziskovalka na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Sodelovala je pri pripravi več pomembnih razstav. Bila je članica kuratorske ekipe razstave Skupno v skupnosti, ki je predstavljala Slovenijo na 17. beneškem arhitekturnem bienalu, sodelovala pa je tudi pri razstavi H konkretni utopiji: arhitektura v Jugoslaviji 1948–1980, ki jo je pripravil Muzej moderne umetnosti MoMA v New Yorku. Raziskovala je delo arhitektov Marte in Franceta Ivanška ter leta 2013 doktorirala z disertacijo o pomenu skandinavskih vplivov za slovensko stanovanjsko kulturo po 2. svetovni vojni.

 

Ustvarjalna delavnica: Moj fensi šmensi objekt

 

Najprej si bomo ogledali razstavo Izdelovanje prihodnosti v kapeli MAO, ki združuje sodobno oblikovanje, rokodelstvo in obrt nato pa se bomo na delavnici prelevili v oblikovalce – raziskovalce. Naša naloga bo združiti tri različna področja: šivanje, tkanino iz plastičnih mas (odsluženi transparenti), filc in željeni predmet. Izdelali bomo torbo, igračo ali drug uporabni predmet. Razmišljali bomo kot krojači in šivilje.

 

Ustvarjalnica je prostor zabave, igre, ustvarjanja, spoznavanja in druženja. Prostor, kjer lahko otroci od 5. do 12. leta preživljajo prosti čas v spoznavanju arhitekture, oblikovanja in fotografije.

 

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content