KULTURNI PRAZNIK

8. 2. 2024 / 10:00

KULTURNI PRAZNIK

8. 2. 2024 / 10:00

Prost vstop.

 

PROGRAM:

 

11.00 – 18.00 I Mini MAO ustvarjalnica.

 

Dobrodošle družine z otroki.

 

11.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

 

Vodil bo profesor Janez Koželj, ki je bil med letoma 1973 in 1980 asistent prof. Edvarda Ravnikarja in je bil med drugim zadolžen tudi za njegov arhiv ter knjižnico. Bil je priča projektiranju Ravnikarjevih pomembnih projektov, kot je npr. Cankarjev dom. O Ravnikarju je povedal, da je imel izjemno vizijo in pogum ter dodal: »V današnjih časih nam zelo primanjkuje Ravnikarjevega strmenja, poguma in ambicioznosti.«

 

12.00 I Voden ogled razstave Izdelovanje prihodnosti; vodi: Maja Vardjan.

 

Vodila bo kustosinja razstave Maja Vardjan. Maja Vardjan je vršilka dolžnosti direktorice v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Je arhitektka in kustosinja, ki raziskuje slovensko arhitekturno in oblikovalsko produkcijo 20. stoletja ter sodobne ustvarjalne prakse. Sodelovala je pri pripravi številnih publikacij in razstav. Kot sokustosinja je zasnovala tudi BIO 25: Daleč, tako blizu (2017) za katerega je prejela nagrado ICOM Slovenija. Od leta 2022 je komisarka slovenskega paviljona na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah.

 

15.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja; vodi Katarina Metelko.

 

Vodila bo umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko, ki je dolgoletna sodelavka Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

16.00 I Voden ogled razstave Izdelovanje prihodnosti

 

Vodila bo Anja Zorko, vodja nacionalne platforme Center za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Je strokovnjakinja, svetovalka in gostujoča predavateljica za področja razvoja podpornih programov, politik, inovacij ter ekosistemov kulturnih in kreativnih sektorjev in industrij in gostujoča predavateljica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani ter Univerzi v Novi Gorici. Leta 2021 je Center za kreativnost prejel nacionalno nagrado za spodbujanje podjetništva in se uvrstil med evropske finaliste za European Enterprise Promotion Awards, ki jih podeljuje Evropska komisija.

 

17.00 I Vodstvo po razstavi Struktura modernosti: Iskanja Edvarda Ravnikarja

 

Vodil bo arhitekt in oblikovalec razstave Andraž Keršič iz arhitekturnega biroja a2o2. Andraž Keršič je soavtor postavitve razstave, ki so jo zasnovali in realizirali v biroju a2o2, kjer poleg Andraža delajo še Klara Bohinc, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Uršula Novak in Aljoša Potočnik. Andraž Keršič je asistent na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani, avtor raziskave Trajnostni pristopi za varstvo povojne arhitekturne dediščine 20. stoletja in kustos ali sokustos več odmevnih razstav. Med drugimi Iščem stanovanje … Sto let organizirane stanovanjske gradnje in Prenavljamo!!!, ki sta nastali v produkciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Deli
Skip to content