Natalija Lapajne: NUK

17. 6. 2017

Natalija Lapajne: NUK

17. 6. 2017

Narodna in univerzitetna knjižnica predstavlja enega od vrhuncev Plečnikovega ustvarjanja v domovini. Zgodovina projekta je dolga, polna finančnih in političnih zapletov; od prve zamisli do izvedbe je minilo dobro desetletje. Plečnik si je knjižnico zamislil kot hram učenosti. Njena kubična zasnova jo legitimno postavlja kot naslednico Knežjega dvorca, zgodnje baročne palače iz 17. stoletja, ki je stala na tem mestu vse do potresa 1895.

Plečnik je v fasado simbolično vgradil nekaj kamnov  starega dvorca in nekaj rimskih ostankov Emone. Rustikalni kamniti vložki in vmesne poravnave iz opeke oblikujejo plastični vtis fasade, ki ga poudarja mreža izbočenih oken.

Pogled na tloris zgradbe kaže, da je deljena na štiri trakte in osrednjega veznega, namenjenega monumentalnemu stopnišču, ki povezuje glavni vhod s traktom pravokotno ležeče velike čitalnice, ki je zasnovana bolj funkcionalno. Stranska stopnišča so skromnejša in imajo podeste v obliki balkonov.

Ob vstopu v temno vežo obiskovalec ujame žarek svetlobe, ki prihaja skozi vrhnja okna nad vhodom čitalnice; nato se ritualno vzpenja skozi mračno stopnišče in stebrišče, obdelano s temnim podpeškim kamnom, vse do čitalnice. » Iz mraka neznanja v svetlobo znanja in razsvetljenja« se glasi osrednja misel, položena v stavbo.

 

Vstopnina

Brezplačno.

Obvezne so prijave: izobrazevanje(at)mao.si.

Program

Plečnikovo leto

 

Informacije

Poletna muzejska noč

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content