Nagrada ICOM za 25. bienale oblikovanja

20. 9.—22. 9. 2018

Nagrada ICOM za 25. bienale oblikovanja

20. 9.—22. 9. 2018

Muzej za arhitekturo in oblikovanje je za razstavo 25. bienala oblikovanja (BIO 25), prejel nagrado ICOM Slovenija 2018, ki jo podeljuje slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. 

ICOM nagrado je muzej prejel za 25. bienale oblikovanja (BIO 25), ki je pod naslovom »Daleč, tako blizu« in pod kustoško taktirko MAO kustosinje Maje Vardjan in italijanske kustosinje Angele Rui potekal od 25. maja do 29. novembra 2017.

25. bienale oblikovanja Daleč, tako blizu je produkcijsko-razstavni projekt, ki je v dveh letih razvoja povezal 55 partnerjev (muzejev, kulturnih in izobraževalnih institucij, ministrstev, vladnih organizacij, občin, podjetij, civilnih iniciativ) z več kot 80 ustvarjalci. Bienale je zasnovan kot mednarodna platforma za nove pristope v oblikovanju, kjer interdisciplinarne skupine razvijajo alternative obstoječim sistemom vsakdanjega življenja. Zadnja edicija bienala je z izvirnim razstavnim formatom in raziskovalnim in produkcijskim procesom muzej v teoretskem in praktičnem smislu pripeljala na popolnoma nova področja delovanja.

Sedem tematskih skupin je projekte predstavilo v obliki dveh instalacij: na razstavi v muzeju in kot intervencije na lokacijah na prostem.

Z decentralizacijo bienala na sedem lokacij po vsej Sloveniji je bienale nagovarjal in aktiviral različna občinstva. Raznolikost pristopov se je odražala skozi številne projekte – od učne poti v pokrajini, prostorskih intervencij namenjenih lokalni skupnosti, avdio-vizualnih izkustvenih projektov do kritičnih komentarjev v javnem prostoru.

ICOM nagrada se podeljuje posameznikom, skupini ali organizacijam, ki z mednarodnim sodelovanjem, medinstitucionalnim povezovanjem, participativnostjo in vzajemnimi projekti na mednarodnem nivoju vzpostavljajo mednarodni dialog in promovirajo razvoj in pomen muzejev kot institucij ter prinašajo nove ideje in prispevajo k razvoju zavesti. Tokratna nagrada je bila podeljena na drugem kongresu muzealcev, ki je potekal od 20. do 22. septembra v Brežicah.

Kongres in podelitev nagrade organizirajo Slovensko muzejsko društvo (SMD), Skupnost muzejev Slovenije (SMS) in slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta ICOM. Dogodek, ki je bil na sporedu drugič letos poteka v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine.

Utemeljitev:

25. bienale oblikovanja, BIO 25, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje z naslovom Daleč, tako blizu je potekal med 25. majem in 29. oktobrom 2017 in je v obliki produkcijsko-razstavnega projekta temeljil na procesu sodelovanja različnih akterjev iz Slovenije in Evrope, od posameznikov do institucij. Povezoval je 55 partnerjev (muzejev, kulturnih in izobraževalnih institucij, ministrstev, vladnih organizacij, občin, podjetij, civilnih iniciativ) z več kot 80 mednarodnimi strokovnjaki in ustvarjalci. BIO je zasnovan kot mednarodna platforma za nove pristope v oblikovanju, kjer interdisciplinarne skupine razvijajo alternative obstoječim sistemom vsakdanjega življenja. 25. BIO je mednarodni transdisciplinarni laboratorij, učilnica in forum, na katerem se preizkušajo njegove zmožnosti. Komisija projektu Daleč, tako blizu (Faraway, so close), 25. bienale oblikovanja (BIO 25) podeljuje nagrado za promocijo letošnje ICOM-ove teme: Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci, zaradi načel mednarodnega transdisciplinarnega sodelovanja, mednarodne prepoznavnosti, vzpostavljanja mednarodnega dialoga, spodbujanja razmišljanja o vlogi muzeja ter razvijanja novega formata bienala, spodbujanja naravne in kulturne raznolikosti, prepoznavnosti ICOM-ovih načel ter vzpodbujanja kreativnega razmisleka o razpisani temi preko vzorčnega modela kulturne in socialne inovacije s primerom uporabe dediščine in lokalne problematike kot sredstev za produkcijo novega, ki jih udejanja projekt.

 

Organizacija

Slovensko muzejsko društvo (SMD),
Skupnost muzejev Slovenije (SMS)
slovenski odbor Mednarodnega muzejskega sveta ICOM

Deli
Skip to content