Vodstvo po Moderni galeriji Ljubljana

Vodstvo / 14. 4. 2023 / 17:00

Vodstvo po Moderni galeriji Ljubljana

Vodstvo / 14. 4. 2023 / 17:00

Največji festival arhitekture in kakovostnih prostorskih ureditev Odprte hiše Slovenije bo letos potekal med 14. in 16. aprilom. Festival odpira vrata dobre arhitekture že štirinajstič zapored in ponuja pester izbor novih, prenovljenih in drugih zanimivih ter pomembnih stavb, ki si jih bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali pod strokovnim vodstvom arhitektov, lastnikov in uporabnikov.

 

V sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje si bo 14. aprila mogoče ogledati Moderno galerijo. Ogled bo vodil dr. Bogo Zupančič, direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

 

Projekt Moderne galerije je primer zasebno-javnega partnerstva iz 30. let 20. stoletja. Za postavitev galerije so bila odločilna finančna sredstva potomcev ljubljanskega tovarnarja Dragotina Hribarja. Arhitekt Edvard Ravnikar je narisal več načrtov za stavbo – sprva v Plečnikovi šoli in pod Plečnikovim vodstvom, kasneje samostojno. Moderna galerija je zgodnje Ravnikarjevo delo. Tik pred gradnjo se je mudil v Le Corbusierjevem  ateljeju v Parizu, zato odraža tako Plečnikov kot Le Corbusierjev vpliv, ki ju je nadgradil z lastno poetiko.

 

Več informacij in prijave na ogled >>

 

Deli
Skip to content