Metka Dolenec Šoba: Savin Sever

15. 6. 2017

Metka Dolenec Šoba: Savin Sever

15. 6. 2017

Poletni voden ogled pod vodstvom umetnostne zgodovinarke Metke Dolenec Šoba bo zaznamoval bližajočo 90. obletnico rojstva slovenskega arhitekta Savina Severja.

Sever je bil del generacija mladih arhitektov, ki so pod vplivom Edvarda Ravnikarja, Jožeta Plečnika in sodobnih mednarodnih smernic, v 60. letih ustvarili značilen arhitekturni izraz, znan kot “Ljubljanska arhitekturna šola”. Uvrščajo ga med tri najpomembnejše predstavnike te skupine (poleg Stanka Kristla in Milana Miheliča). Načrtoval je nekaj najpomembnejših povojnih stavb v Sloveniji; veleblagovnico Astra, tiskarno Mladinska knjiga, portalni objekt predora Karavanke. Njegovo arhitekturo odlikujejo inovacija, dovršeni detajli in racionalnost. Za svoje delo je prejel pomembne nagrade, med drugim Prešernovo nagrado, Borbino nagrado, Plečnikovo nagrado. Bil je izredni član SAZU.

Ogledali si bomo nekaj najpomembnejših stavb arhitekta, ki je zaznamoval podobo povojne Ljubljane. Načrtoval je množico stavb ob ljubljanski vpadnici, Dunajski cesti, med drugim trgovski objekt s poslovnima stolpnicama – kompleks Astra, Tiskarno Mladinske knjige, trgovski objekt Merkur in stavbo AMZS. Ob ogledu bomo opozorili tudi na neprimeren odnos do arhitekture slovenskega modernizma, od neprimernih obnov do težav s prilagoditvijo stavb novim zahtevam sodobnega časa.

Metka Dolenec Šoba je diplomirana umetnostna zgodovinarka in sociologinja kulture. Študij na Oddelku za umetnostno zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete je zaključila z diplomskim delom o arhitektu Savinu Severju. Leta 2003 je izšla njena monografija Savin Severe – Arhitekt, temu je sledila razstava o njegovem življenju in delu, ki je potovala po različnih razstaviščih po Sloveniji. Objavila je več strokovnih člankov o razvoju slovenske arhitekture in oblikovanja.

Toplo se zahvaljujemo Kabinet01 in Vivo Catering, ki ob tej priložnosti prijazno odpirajo vrata prostorov kopleksa Astra in trgovskega objekta Merkur.

 

Vstopnina

Brezplačno.

Obvezne so prijave: izobrazevanje(at)mao.si.

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content