Ira Zorko: Jedro Ljubljane in mojstrov poklon prednikom

22. 6. 2017

Ira Zorko: Jedro Ljubljane in mojstrov poklon prednikom

22. 6. 2017

(Gerberjevo stopnišče – Magistrat – Robbov vodnjak – Stolnica – Tromostovje – Marijin trg)

Na sprehodu po ožjem središču Ljubljane bomo pozorni na sporočila in pomembne poudarke, ki jih je arh. Jože Plečnik s svojimi posegi vtkal v že prej obstoječo teksturo mesta. To niso dela, ki bi jih lahko umevali ločeno od okoliškega, tudi širšega, naravnega prostora mesta. Niso plod fantazije, ampak poetično stvarnih, jasnih in skrbno premišljenih odnosov in povezav med ključnimi elementi mesta. Z njimi Plečnik dopolnjuje, harmonizira in povzdiguje že prej bolj ali manj v latentni obliki prisotno sporočilo prostora. S spoštljivim odnosom in bistrim razumevanjem vsega bistvenega kar so v prostor zapisali predniki nam arhitekt na javno dostopen in darežljiv način daje v branje pripoved, ki prebuja jasno in živo misel o globljem cilju in smislu človekovega bivanja.  Okrepili si bomo našo pozornost, srečali se bomo s svojimi ideali in bili ohrabreni za svobodno iskanje svojega lastnega temelja in izvira.

Hojo bomo začeli pri znamenju sv. Trojice, ki ga je dal prestaviti na po njegovih načrtih preoblikovan Kongresni trg, potem se bomo po najožji in najbolj temačni poti dotaknili srčike mesta in se po dobri uri razšli na Marijinem trgu ob njegovem slovitem Tromostovju.

IRA ZORKO je arhitekt, publicist in predavatelj. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med njimi tudi skupinsko Župančičevo priznanje mesta Ljubljane za umetniško in arhitekturno preobrazbo nekdanjih vojaških zaporov v mladinski hotel. Zadnja leta se poleg arhitekturnega snovanja posebej posveča poetični in simbolni govorici prostora. Na sprehodih in srečanjih vabi ljudi h globljemu razmišljanju o prostoru, času in skrivnosti človeškega bivanja.

 

Vstopnina

Brezplačno.

Obvezne so prijave: izobrazevanje(at)mao.si.

Program

Plečnikovo leto

 

Informacije

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 5484 282/80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content