MEDNARODNI MUZEJSKI DAN: Arhitektura v živo ob Mednarodnem muzejskem dnevu

Arhitektura v živo / 18. 5. 2022 / 17:00

MEDNARODNI MUZEJSKI DAN: Arhitektura v živo ob Mednarodnem muzejskem dnevu

Arhitektura v živo / 18. 5. 2022 / 17:00

»Najbolj zrihtan plac v Ljubljani«*

Voden ogled sosesk Nove Fužine in Štepanjsko naselje

 

Vodi: dr. Miloš Kosec

 

Zbirno mesto: Muzej za arhitekturo in oblikovanje

 

Dogodek je pripravljen v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Moste.

 

Soseski Nove Fužine in Štepanjsko naselje sta zasnovani po modernističnem idealu bivanja v zelenju. Izmenjujoči se obliki visoke točkovne in nizke lamelne zazidave, stolpov in blokov, ustvarjata kompozicijo stanovanjskih objektov sredi velikopotezno zasnovanih parkovnih in rekreativnih površin. Poti pešcev in prometa so strogo ločene, zagotovljene so primerne peš razdalje do vseh javnih funkcij in objektov v soseski.

Nove Fužine so zadnja organizirana soseska velikih dimenzij v Sloveniji. Pri zasnovi projekta za 4500 stanovanj je bilo pomembno načrtovanje rekreativnih površin in vse potrebne infrastrukture, ki jo ljudje v soseski potrebujejo. Nizki stanovanjski bloki na obodu soseske tvorijo stik z obstoječim stavbnim tkivom mesta, visoki bloki pa skupaj z javnimi programi definirajo tri trge v središču soseske. Fužine odlikuje bogat in raznolik javni prostor s parki, športno-rekreacijskimi površinami in igrišči, ki se odpirajo proti Ljubljanici.

Dr. Miloš Kosec je arhitekt in kritik, kustos za arhitekturo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Associate Research Fellow na londonskem kolidžu Birkbeck, pisec ter kolumnist. Doktoriral je iz vprašanja pasivnosti in aktivizma v sodobni arhitekturi na kolidžu Birkbeck.

 

Prosimo vas, da udeležbo sporočite na izobrazevanje@mao.si.

 

* Citat je iz knjige Andreja Skubica: Fužinski bluz, 2001, Založba Beletrina

 

Četrtna skupnost Moste 

 

Deli
Skip to content