Majhno in pametno – ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu

30. 6.—20. 11. 2011

Majhno in pametno – ekspresije sodobne slovenske arhitekture v filmu

30. 6.—20. 11. 2011

Arhitektura ni statična, temveč dinamična, živa stvar. Podobno je film zelo primeren medij za reprezentiranje in doživljanje arhitektur kot prostorov in prizorišč človeških srečanj in stikov. V pričujoči seriji kratkih filmov arhitektura oživi, se celo preobrazi skozi družbeno interakcijo, hkrati pa tudi sama deluje na način, da animira gledalce/uporabnike – arhitektura nastopa hkrati kot oder in igralec. (Dobri) izvedeni projekti v Sloveniji na splošno sledijo dodelanemu in osredotočenemu pristopu in izvedbi. So razmeroma majhni. Ne po velikosti ali ambicioznosti, temveč v smislu, da so kompaktne, disciplinirane, inteligentne rešitve, ki se odzivajo na vsakokratne specifične razmere. In dovolj prostorni za nasmeh.

Serijo Majhno in pametno sestavlja šest kratkih filmov. Vsak predstavlja enega izmed šestih izbranih arhitekturnih projektov. Vsak pripoveduje preprosto zgodbo – razvoj, izmenjavo –, s katero nas vodi skozi izkušnjo arhitekture, jo razkriva. S tem, ko filmi potujejo skozi prostore in družbene izmenjave ter jih dokumentirajo, razkrivajo in poudarjajo nekatere ključne poteze arhitekture. Vse arhitekture so nedavno zgrajene (od l. 2006 naprej) in so različnih tipov, programov in obsega: zasebna hiša, vrstna hiša, industrijski objekt, sakralno, izobraževalno/institucionalno, javno/športno. Skupaj odražajo reprezentativne tokove, razvoj in prakse najboljše sodobne slovenske arhitekture. Filme želimo predstaviti v okolju in na način, ki sta zanje kot medij najustreznejša, zato vas v torek, 21. junija 2011 ob 20. uri, deset dni pred začetkom razstave Oblikovanje republike, vabimo na otvoritev-predvajanje v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Po nagovoru Matevža Čelika in predstavitvi projekta s strani Jeffa Bickerta bo sledilo predvajanje filmov in kratka razprava z ustvarjalci filmov in nekateri arhitekti predstavljenih zgradb.

Serija šestih filmov
Spremljajte e-novice in facebook stran MAO, kjer bomo redno objavljali nove filme iz serije Majhno in Pametno: Biotehniška fakulteta, ARK arhitektura Krušec (Ljubljana, 2009-2010); Hiša D, Bevk Perović arhitekti (Ljubljana 2007/2008); Nogometni stadion, Športni park Stožice, Sadar + Vuga (Ljubljana 2010); Hiše na Jurčkovi, Jože Peterkoč (Ljubljana, 2009); Odpad, Pivka, Dekleva Gregorič arhitekti (Pivka, 2007); Trg in zunanji oltar na Brezjah, Maruša Zorec, Martina Tepina (Brezje, 2008).


 


  

 

Otvoritev

Pričetek: 21.6. 2011 ob 20. uri

 

Organizacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje,
Kurator: Jeff Bickert (ARK)
Režija: Matjaž Ivanišin in Damjan Kozole, Produkcija: Vertigo Emotionfilm

Deli
Skip to content