Ko stara hiša dobi novo preobleko

16. 2. 2014

Ko stara hiša dobi novo preobleko

16. 2. 2014

Če nihče ne skrbi za hiše, ki se starajo, na njih nastajajo poškodbe in nazadnje se lahko celo podrejo. Hiše utrpijo mnoge poškodbe, bodisi zaradi starosti, včasih pa so za poškodbe krivi tudi ljudje, ki neprimerno ravnajo z njimi. Žalostno je, če nikomur ni mar za čudovite stare hiše, palače, dvorce….

Obstajajo pa strokovnjaki, ki bi radi več vedeli o stavbah, pohištvu in drugih predmetih, ki so bili narejeni pred več sto leti. Med njimi so tudi konservatorji, neke vrste detektivi, ki skušajo odkriti v kakšnih hišah, palačah so nekoč živeli naši predniki. Radi brskajo po arhivih in dokumentih ter s pomočjo različnih načinov ugotavljajo, kaj vrednega se je še ohranilo v starih stavbah. Poleg njih so tudi restavratorji, lahko jih rečemo kar zdravniki za hiše in palače, ki znajo zelo dobro restavrirati hiše in vse stare stvari v njih. Prenavljati hišo pomeni, da staro hišo spreminjate, če pa jo restavrirate, pomeni da popravljate poškodbe na stari hiši in da ohranite vse dragocene detajle v prvotni obliki.

Na tokratni delavnici boste tudi dobili vpogled v delo, ki ga opravljajo konservatorji in restavratorji. Gostili bomo restavratorko mag. Tjašo Pristov in konservatorko Marijo Režek Kambič, iz ZVKDS, OE Ljubljana.

Nedeljska ustvarjalnica je namenjena otrokom od 5. do 12. leta, mlajši v spremstvu staršev.

 

 

Otvoritev

 Pričetek: ob 11.00

 

Vstopnina

Cena: 2,00 €

 

Informacije

01/ 5484 282/280
izobrazevanje@mao.si

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

Deli
Skip to content