Barry Bergdoll: Henri Labrouste, Karl Friedrich Schinkel, Heinrich Hübsch in arhitekturni romanticizem v 19. stoletju

26. 2. 2014

Barry Bergdoll: Henri Labrouste, Karl Friedrich Schinkel, Heinrich Hübsch in arhitekturni romanticizem v 19. stoletju

26. 2. 2014

Barry Bergdoll, profesor za zgodovino arhitekture 19. in 20. stoletja na Univerzi Columbia in kustos za arhitekturo v MOMA v New Yorku, bo v predavanju ob razstavi Arhitektura 19. stoletja soočil tri velike osebnosti evropske arhitekture 19. stoletja: nemška arhitekta Karla Friedricha Schinkla in Heinricha Hübscha ter francoskega arhitekta Henrija Labrousta.

Skozi raznoliko teoretsko in praktično delo obravnavanih arhitektov se odpirajo ključna vprašanja, ki si jih je zastavljala arhitektura v 19. stoletju. Romanticizem, ki v umetnosti predstavlja beg pred moderno realnostjo 19. stoletja, industrijsko revolucijo, naraščajočim prebivalstvom in urbanizacijo, se v arhitekturi pojavi kot oživljanje gotske arhitekture in je razviden tudi v občudovanju slikovitosti srednjeveških ruševin. S tem so povezane polemike med zagovorniki klasicistične in historicistične arhitekture. Hübsch je v svoji knjigi »In welchem Style sollen wir bauen?« sicer nameraval predvsem obračunati s klasicistično arhitekturo, a je to delo pomembno predvsem, ker se vprašanje stilov v njem pojavi kot arhitekturni problem 19. stoletja. Pri Schinklu je problem stilov razviden v njegovem opusu, saj je iz zgodnjega, klasicističnega obdobja kasneje prešel k neogotiki in se na koncu osvobodil stilov ter nakazal pot k izčiščenim linijam modernizma, ki se razvije v 20. stoletju. Labrouste ga je tu nedvomno presegel, saj je eden redkih arhitektov 19. stoletja, ki so v vseh obdobjih veljali za »herojske«, ker njegovo delo odpira še danes aktualno raziskovanje novih odnosov med arhitekturno formo in tehnologijo.

Barry Bergdoll je profesor za zgodovino arhitekture 19. in 20. stoletja, teorijo in kritiko na Univerzi Columbia in kustos za arhitekturo v muzeju sodobne umetnosti MOMA v New Yorku. Ukvarja se z zgodovino moderne arhitekture, s posebnim poudarkom na razvoju arhitekture v Franciji in Nemčiji med leti 1750 in 1900. Njegovo raziskovanje se tesno prepleta s kulturno zgodovino in zgodovino sociologije, posebej z vlogo znanja pri profesionalizaciji poklicev. Ukvarja se z vprašanjem politik kulturne reprezentacije skozi arhitekturo, širšimi ideološkimi aspekti arhitekturne teorije v 19. stoletju in s spreminjajočo vlogo arhitekture kot poklica in kot kulturnega produkta evropske družbe 19. stoletja. Med področja njegovega zanimanja spadajo tudi povezave med arhitekturo in novimi tehnologijami (ter kulturami) reprezentacij v modernem obdobju, posebej s fotografijo in filmom.

Bergdoll je sodeloval pri številnih filmskih produkcijah o arhitekturi ter kuriral več pomembnih razstav v povezavi z zgodovino, problematiko arhitekturnih razstav in zgodovino muzeoloških praks v povezavi z arhitekturo. Ob tem je napisal več knjig, katalogov in drugih publikacij, med katerimi so najpomembnejše Karl Friedrich Schinkel: An Architecture for Prussia (1994), Léon Vaudoyer: Historicism in the Age of Industry (1994), European Architecture 1750–1890 (2000), Mies in Berlin (2001), Bauhaus 1919–1933: Workshops for Modernity (2009-2010) ter najnovejša, Henri Labrouste: Structure brought to Light (2013). Leta 2012 je odigral pomembno vlogo pri prenosu zapuščine arhitekta Franka Lloyda Wrighta pod okrilje MOMA in Univerze Columbia. V letošnjem letu pripravlja prvo razstavo iz tega bogatega in za zgodovino svetovne arhitekture pomembnega arhiva.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 19.00

 

Vstopnina

Brezplačno.

 

Informacije

Arhitektura 19. stoletja na Slovenskem

01 5484 280/270
izobrazevanje@mao.si

Deli
Skip to content