Jane Rendell – Prehodni prostori

9. 5. 2017

Jane Rendell – Prehodni prostori

9. 5. 2017

Od kritične prostorske prakse do site-writing

Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo vas v sodelovanju z MAO vabi na predavanje priznane arhitekturne teoretičarke in kritičarke Jane Rendell, ki bo v torek, 9. maja 2017, ob 19.00, v MAO.

Predavanje je obenem napoved skorajšnjega izida knjige arhitektura ≠ umetnost (založba Praznine), ki vključuje šestnajst prispevkov o odnosu med arhitekturo in umetnostjo.

“V tem predavanju razmišljam o “kritični prostorski praksi”. Ta pojem sem uvedla leta 2002 za označitev urbanih intervencij, ki prestopajo meje umetnosti in arhitekture ter se lotevajo družbenega in estetskega, pa tudi vmesnih prostorov med javnim in zasebnim. Kritična prostorska praksa usmerja pozornost h kritičnemu, a tudi k specifično prostorskim vidikom interdisciplinarnih procesov, ki delujejo med umetnostjo in arhitekturo. Izhajajoč iz dela kolektivov muf in transparadiso, kritično prostorsko prakso prilagodim današnjemu času tako, da vzpostavim zvezo s performativnim in z začasnim. Opišem, kako je udejanjanje interpretacij kritične prostorske prakse s pomočjo umeščene kritike privedlo do moje sedanje prakse pisanja site-writing. Branje May Mourn – besedila, ki se ukvarja z zgodovino arhitekture v državi blaginje in je vključeno v mojo novo knjigo o prehodnih prostorih – pa bom končala z obravnavo današnje stanovanjske krize v Londonu.”

Jane Randall

Jane Rendell v svojem delu križa arhitekturo, umetnost, feminizem, zgodovino in psihoanalizo. Je profesorica arhitekture in umetnosti na Bartlett School of Architecture, University College London, kjer vodi oddelek za Zgodovino in teorijo. V svojih knjigah, kot so The Architecture of Psychoanalysis (2016), Site-Writing (2010), Art and Architecture (2006) in The Pursuit of Pleasure (2002), je vpeljala koncepta kritične prostorske prakse in site-writing. Je sourednica zbornikov, kot so Critical Architecture (2007), Spatial Imagination (2005), The Unknown City (2001), Intersections (2000), Gender, Space, Architecture (1999), Strangely Familiar (1995).  Njena dela v zadnjem času: “Giving an Account of Oneself: Architecturally”, Journal of Visual Culture (2016); fikcijske zgodbe Silver (2017) za projekt Lost Rocks kuratorjev Justyja Phillipsa in Margaret Woodward. Skupaj z Michalom Murawskim je tudi souredila posebno izdajo The Journal of Architecture z naslovom Reactivating the Social Condenser (izide 2017).

Več: http://www.janerendell.co.uk/

Podpora: ERSTE sklad, MAO

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

http://www.janerendell.co.uk/

 

Organizacija

Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo
MAO

Deli
Skip to content