Jan Štrukelj: Končna postaja: morje?

19. 2. 2017

Jan Štrukelj: Končna postaja: morje?

19. 2. 2017

Razstavo Končna postaja: morje? si boste lahko ogledali ob razlagi Jana Štruklja, univ. dipl. inž. agronomije in univ. dipl. inž. krajinske arhitekture.

Potujoča razstava Muzeja za oblikovanje iz Züricha se ukvarja z vprašanjem, kakšna je usoda plastičnih izdelkov po koncu njihove življenjske dobe. Osrednji del razstave in simbol ekološke katastrofe je instalacija plastičnih naplavin iz svetovnih morij, ki so jih partnerji razstave nabrali med čistilnimi akcijami na Havajih, v Severnem morju in v Baltskem morju. Razstava osvetli ozadje problema in njihov pogubni učinek na morja, živalstvo in človeštvo, prikaže pa tudi možne rešitve, kot so zmanjšanje obsega uporabe, recikliranje in ponovna uporaba, ter nas hkrati prisili v razmišljanje in ukrepanje.

Jan Štrukelj je leta 2010 zaključil študij agronomije in leta 2016 študij krajinske arhitekture na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Z željo po razširitvi in dopolnitvi znanj o okolju je nadaljeval s študijem na Biotehniški fakulteti. Leta 2011 je vpisal podiplomski interdisciplinarni doktorski študijski program Bioznanosti. Tematiki varovanja naravnih virov, procesov, ki se v okolju odvijajo, in odnosu ljudi do narave se tako posveča že več let na študijskem nivoju, kot je razvidno iz naslovov njegovih diplomskih nalog Ugotavljanje pojava vodoodbojnosti v tleh na golf igrišču Bled, Predlog revitalizacije Krakovskih vrtov v Ljubljani in naslova doktorske disertacije Varovanje kmetijskih zemljišč skozi vpliv izbranih medijev. Sodeloval je pri študiji Ajda požen’, kjer so se zavzemali za ozaveščanje o ekonomskem, družbenem, kulturnem ter zdravstvenem pomenu obuditve pridelovanja tradicionalne slovenske poljščine. Kot prostovoljec sodeluje z okoljskim zavodom Solayea, ki se zavzema za izboljšanje okoljskega stanja v povezavi s spremembami našega odnosa do narave in dojemanjem celotnega sistema, katerega del smo. Preko organizacije Greenpeace se je ukvarjal s civilno pobuda Ustavimo ekocid v Evropi, ki se zavzema za sprejetje zakonov proti uničevanju okolja. Ekologizmu se posveča obogaten z znanjem agronoma in krajinskega arhitekta ter poskuša s spremembo razmišljanja napeljati k reševanju okoljskih problemov, kakršne smo ustvarili sami.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Informacije

Več o razstavi

izobrazevanje(at)mao.si
01/ 548 42 86 / 80

 

Organizacija

MAO

Deli
Skip to content