Arhitekti o soseskah

12. 10. 2016

Arhitekti o soseskah

12. 10. 2016

Projekt Split 3

Vabljeni arhitekti bodo na debati razmišljali o načrtovanju in gradnji sosesk z razstave Soseske in ulice. Omenili bodo, kaj je gradnja sosesk Split 3, Maribor – Jug in BS7 pomenila v takratni arhitekturi in urbanističnem načrtovanju, kako so nanjo gledali sodobniki ter razmišljali o vplivu teh sosesk na arhitekturo in urbanizem tako Slovenije kot takratne Jugoslavije.

Gostujoči predavatelj bo Dinko Kovačić (1938), splitski arhitekt, član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti ter dolgoletni redni profesor na zagrebški Fakulteti za arhitekturo. Kovačić je arhitekt dveh ključnih kompleksov, ki tvorijo rajon “Split 3”: ulica Dinka Šimunovića in Braće Borozan. Za slednjo je pridobil najpomembnejšo nagrado za arhitekturno realizacijo v nekdanji Jugoslaviji “Borba” in nagrado “Vladimir Nazor”. Predstavil nam bo projekte, izkušnje in spomine na megalomanski projekt “Split 3”, ki se je pod vodstvom Urbanističnega Inštituta Slovenije (odg. projektanta Vladimir Braco Mušič in Marjan Bežan) realiziral v 70 letih.

Uvod v predavanje bo izvedel Marko Mušič, arhitekt in akademik Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ki je poleg izjemno obsežnega in bogatega arhitekturnega opusa tudi avtor Univerzitetnega središča sv. Cirila in Metoda v Skopju (Makedonija), Spominskega in kulturnega središča v Kolašinu (Črna gora) in nove cerkve Kristusovega učlovečenja v Dravljah v Ljubljani.

Sledila bo debata, v kateri bodo sodelovali še Marjan Bežan, soavtor (z Vladmirjem Bracom Mušičem in Nives Starc) projektov BS7 in Split 3, Marjan Cerar, nekdanji projektant UISRS, arhitekt ulice Ružice Markotić (Split 3), Marija Vovk, bivša projektantka UISRS in sodelavka na projektu Split 3, in Luka Skansi, sokustos razstave Soseske in ulice.

Z debato se v oktobru pridružujemo Mesecu prostora 2016.

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

 

Informacije

več o razstavi

01/ 5484 286/80
izobrazevanje(at)mao.si

 

Organizacija

MAO

Pridržujemo si pravico do sprememb programa.

Deli
Skip to content