Hradeckega most

25. 10. 2012

Hradeckega most

25. 10. 2012

V nizu brezplačnih strokovnih vodenih ogledov v okviru programa Plečnik 2.0 vas vabimo na ogled Hradeckega most pod vodstvom arhitekta Saše Dalla Valle.

Hradeckega most (nekdanji Mrtvaški most) je bil ob Plečnikovem urejanju bregov Ljubljanice prestavljen z lokacije sedanjega Šuštarskega mostu na lokacijo pri mrtvašnici Kliničnega centra. Od tu tudi ime »mrtvaški most«. Projekt litoželeznega mostu je iz leta približno 1868, most pa je bil izdelan v livarni v Dvoru pri Žužemberku. Arhitekt Plečnik je ob prestavitvi mostu litoželezni konstrukciji dodal betonska krila in stebričke z lučmi in tako z arhitekturo zapisal spomin na originalno lokacijo.

Lokacija za prestavitev litoželezne konstrukcije je bila izbrana glede na razvoj peš povezav preko Ljubljanice in širino rečnega korita, ki je na tem profilu primerna za ponovno postavitev mostu. Obstoječa litoželezna konstrukcija je bila obnovljena in ponovno sestavljena na novi lokaciji. Ograje s svetilkami na obeh straneh mostu so izdelane na novo po načrtih arhitekta Plečnika. Most je na novi lokaciji ponovno poimenovan s prvotnim imenom Hradeckega most.

Zaradi omejenega števila obiskovalcev so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si‘>izobrazevanje@mao.si’>izobrazevanje@mao.si.

 

Otvoritev

Pričetek: ob 17.00

 

Vstopnina

Brezplačno, a so obvezne prijave: izobrazevanje@mao.si.

 

Informacije

T: 01 548 42 82
M: 041 374 675
E: izobrazevanje@mao.si

Plečnik 2.0

Deli
Skip to content