Dan arhitektov 2019: Ex-YU 2019

11. 10. 2019

Dan arhitektov 2019: Ex-YU 2019

11. 10. 2019

Tema letošnjega dneva arhitektov je Ex-YU 2019 Sodobna arhitektura na tleh bivše Jugoslavije.

Lani je bila v MOMA v New Yorku velika pregledna razstava Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980, na kateri je bila predstavljena skupna jugoslovanska arhitektura iz časa socializma kot fenomen, ki presega lokalne meje.
 
Utemeljena na antifašističnem boju po drugi svetovni vojni je Jugoslavija, ta večjezična in večetnična federacija, s pomočjo arhitektov, oblikovalcev in inženirjev proizvedla model arhitekture, ki ima kljub raznolikosti slogov v gradnji skupne imenovalce: cenovno dostopno stanovanjsko gradnjo, nove civilne in družabne ustanove, javne prostore, turistično infrastrukturo itd., predvsem pa prepoznavne avtorske poetike arhitekture poznega modernizma.
 
Kaj pa ti prostori (in države) danes? Ali je sploh, in če, kje in kako, še živ potencial arhitekture za družbeni angažma in transformacijo? Ali se drugi od drugega še lahko česa naučimo? Na ta vprašanja bodo odgovorili povabljeni arhitektke in arhitekti ter teoretiki in teoretičarke iz držav, ki so nastale na območju bivše skupne države.
 
Dan arhitektov je osrednji dogodek arhitektov, krajinskih arhitektov in prostorskih načrtovalcev, na katerem se srečajo člani ZAPS ter širša zainteresirana javnost.

PROGRAM DOGODKA
Ogled nagrajenih objektov (brez organiziranega prevoza in plačila kotizacij)

ŠPORTNI CENTER TREBELNO IN DOZIDAVA ŠOLE – ogled petek 11.10. ob 9.00 uri

VELODROM IN ATLETSKA DVORANA – ogled petek 11.10. ob 11.00 uri

TELOVADNICA STRAŽIŠČE – ogled sobota 12.10.2019 ob 10.00 uri

POSLOVNI CENTER VRELEC – ogled sobota 12.10. ob 14.00 uri

15.30
Nagovor:
Tomaž Krištof, arhitekt, predsednik ZAPS

Predavanja:
Maroje Mrduljaš, arhitekt
Ivana Žalac in Daniela Škarica, SKROZ, Hrvaška
Dejan Todorović, NOOTO, Srbija
Saša Begović, 3LHD, Hrvaška
Marko Studen, Boris Matić, Jernej Šipoš, SCAPELAB, Slovenija
Predavanja se bodo snemala.

19.30
Slavnostna podelitev priznanj ZAPS in otvoritev razstave Slovenska arhitektura in prostor 2019.

Povezovala bo Vesna Milek. Za glasbo bodo skrbeli Ana Vipotnik trio / jazz & world music Ana Vipotnik / glas, Primoż Fleischman / saksofon, Igor Leonardi / kitara.

Vabljeni!
 
NAROČILO KATALOGA
Ob razstavi bo izšel katalog razstave Slovenska arhitektura in prostor 2019. Katalog prinaša pregled arhitekturne produkcije zadnjega leta. Razstavljalci prejmejo en brezplačni izvod kataloga na projekt. Prevzem je možen samo na dogodku Dan arhitektov!

Cena kataloga v prednaročilu do četrtka 10. oktobra znaša 12,00 EUR z DDV (brez poštnine, prevzem na Dan arhitektov ali osebni prevzem na ZAPS). Redna cena kataloga od petka 11. oktobra bo 17,00EUR z DDV za člane ZAPS ter 20,00EUR z DDV za nečlane. Prevzem kataloga bo možen po 11.10.2019.
Katalog lahko naročite tako, da izpolnite naročilnico in nam jo pošljete na elektronski naslov: barbara.pungercar@zaps.si.

 

Lokacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Rusjanov trg 7, Ljubljana

Deli
Skip to content