Arhitektura v živo: Sprehod po secesijski Ljubljani

9. 6. 2022 / 18:00

Arhitektura v živo: Sprehod po secesijski Ljubljani

9. 6. 2022 / 18:00

Na predvečer svetovnega dne dediščine Art Nouveau, umetnostnega gibanja, ki je nastalo na prehodu iz 19. v 20. stoletje, se bomo v družbi konservatorke in umetnostne zgodovinarke Marije Režek Kambič (ZVKDS) sprehodili po secesijski Ljubljani.

Za Art Nouveau oziroma tako imenovano novo umetnost je bilo značilno, da je združevala različne umetnostne zvrsti. Razvijala se je s skupnimi izhodišči, a v lokalnih različicah po vsem svetu, ki so bile tudi različno poimenovane. Pri nas se je za oznako te smeri predvsem v arhitekturi uveljavilo ime secesija. Ljubljana je po potresu leta 1895 dobila novo podobo in s Fabianijem nov, prvi moderni urbanistični načrt mesta. Staro in zaspano provincialno mesto je dobilo videz moderne prestolnice.

Svobodni in lahkotni slog secesije je povezan z naravo, folklorno dediščino in geometrijskimi oblikami. Sprehodili se bomo mimo Zmajskega mostu in nekaterih najpomembnejših secesijskih stavb domačih in tujih arhitektov (Ciril Metod Koch, Josip Vancaš, Maks Fabiani, Ivan Vurnik, …)  vzdolž Miklošičeve ceste z zaključkom v Miklošičevem parku – nekdaj Slovenskem trgu, najlepšem secesijskem ambientu na prostem.

 

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content