Arhitektura v živo

26. 3. 2024 / 17:00

Arhitektura v živo

26. 3. 2024 / 17:00

ČZP Ljudska pravica, 1957-61

Danes stavba časopisne hiše Dnevnik

 

Vodi: Ervin Hladnik Milharčič

Zbirno mesto: Kopitarjeva 2, Ljubljana

 

Katoliška tiskarna se je leta 1908 preselila v novo secesijsko palačo na vogalu Kopitarjeve ulice in Poljanskega nasipa. Tiskarna je bila prva železobetonska industrijska stavba v Ljubljani. Leta 1919 se je preimenovala v Jugoslovansko tiskarno, po vojni pa je tiskarno prevzelo novoustanovljeno podjetje Ljudska pravica, nato pa časopisno podjetje Dnevnik.

 

V letih 1957-61 je arhitekt Edvard Ravnikar k obstoječi prvotni stavbi tiskarne načrtoval novi del ob Kopitarjevi cesti za upravo in uredništva s povezovalnim traktom ter pomožen objekt tiskarne na dvorišču.

Novo stavbno telo, preprost podolgovat blok, je urbanistično umestil med Plečnikov Peglezen in secesijsko stavbo tiskarne, kjer je danes pravna fakulteta. Gradilo se je z relativno skromnimi materiali: beton, steklo, plošče iz plastične mase in aluminij. Izstopajo arhitekturni detajli od konzolno nosilnih stebrov do reliefnih struktur betona. Zaradi lahke montažne fasade v rumeni barvi se je stavbe prijelo ime »Kanarček«. Gre za edini barvni akcent v okolici in daje enotno doživetje ambienta; obenem pa gre za tradicionalno barvo v grafični in tiskarski industriji. Stavbo je Ravnikar ustvaril v sodelovanju z arhitektom Savinom Severjem in statikom dr. Ervinom Prelogom.

 

Ervin Hladnik Milharčič je novinar, pisatelj in prevajalec, med drugim prejemnik nagrad zlata ptica in nagrade Društva novinarjev Slovenije za novinarske dosežke. Že med študijem je začel delati za Radio Študent in kasneje začel pisati novinarske članke za študentski tednik Mladina. V času slovenske pomladi se je z novinarskimi kolegi aktivno vključil v demokratično gibanje. Kot dopisnik je poročal predvsem iz Bližnjega vzhoda in ZDA. Nekaj časa je bil urednik Sobotne priloge Dela, trenutno piše za Dnevnik.

 

 

Prosimo vas, da nam zaradi omejenega števila slušateljev svojo udeležbo na vodenem ogledu sporočite na e.naslov izobrazevanje@mao.si.

Deli
Skip to content