Novica

BIO27 s svojo lastno pisavo

23. 03. 2022

Novica

BIO27 s svojo lastno pisavo

23. 03. 2022

Za letošnji bienale oblikovanja – BIO27, ki bo v MAO na ogled med 26. majem in 29. septembrom, je bila razvita posebna pisava: KW BIO27. Njeni avtorji so oblikovalci iz studia Kellenberger-White, navdih za obliko črk pa so, Plečnikovemu letu primerno, črpali iz mojstrskega rokopisa na skicah arhitekta Jožeta Plečnika.

 

Oblikovalce iz studia Kellenberger-White je v Plečnikovih delih najbolj navdušilo to, kako se je arhitekt z osredotočanjem na določen prostor naučil specifičnih tradicij in obrtnih procesov tega prostora: »Ko pogledamo Plečnikove arhitekturne načrte in risbe, vidimo, da ne gre samo za arhitekturo. Gre za to, kako stavbo vidi in bere skupnost.«

Oblikovalska izhodišča so ustvarjalcem narekovala upoštevanje trajnostnosti, zato so oblikovali kar najbolj lahko pisavo in s tem omogočili manjšo porabo črnila in energije. S prenosom rokopisne pisave v digitalno okolje so v studiu Kellenberger-White, kjer so za BIO27 oblikovali tudi logotip, ustvarili sodoben vernakularni jezik, avtorsko nezaščitena pisava pa bo udeležencem bienala na voljo za njihove predstavitve na glavni razstavi.

Spremljajte BIO27 na Instagramu! >>

(https://www.instagram.com/bio_ljubljana/)

Deli
Skip to content