Svetovni dan secesijske arhitekturne dediščine

Svetovni dan secesijske arhitekturne dediščine

Letos že četrtič zaporedoma 10. junija praznujemo Svetovni dan arhitekturne dediščine Art Nouveau – nova umetnost. To umetnostno gibanje je zajemalo vse umetnostne zvrsti, imelo je skupna izhodišča in cilje ter je nastalo na prehodu v 20. stoletje v več evropskih mestih.

Umetnost v vsem – umetnost za vse, je bil osrednji moto art nouveauja, v njem pa se prepletajo in združujejo dela različnih umetnostnih zvrsti in skupaj ustvarjajo harmonično celoto. Novi slog je bil izrazito meščanski, obsegal je različne slogovne izraze in tudi različna imena: art nouveau (nova umetnost), Jugendstil (mladeniški stil), Modern Style (moderni slog), École de Nancy (nancyjska šola), Glasgow Style (glasgowski slog), Modernisme (modernizem), stil Liberty, style floreale (cvetlični slog), Secession (secesija). Tudi pri nas se je za oznako te smeri predvsem v arhitekturi uveljavilo ime secesija.

V MAO bomo dan obeležili s posebno Arhitekturo v živo, kjer nas bo 7. junija dr. Breda Mihelič popeljala po secesijski Ljubljani. V okviru mreže RANN in skupaj z Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije pa se pridružujemo fotografskemu natečaju, kjer lahko v svoj objektiv ujamete podobo arhitekturnega detajla bodisi detajla uporabnega predmeta iz obdobja secesije ter del secesijske dediščine svojega mesta delite z ostalim svetom. Več o natečaju.

Deli
Skip to content