Smer B na zagrebški razstavi Bauhaus – omreževanje idej in prakse (BAUNET)

Smer B na zagrebški razstavi Bauhaus – omreževanje idej in prakse (BAUNET)

Od 9. maja do 26. julija 2015 bo v Muzeju sodobne umetnosti (MSU) v Zagrebu razstava z naslovom Bauhaus – omreževanje idej in prakse (BAUNET). Na njej sodeluje tudi MAO s posojenimi deli, ki so povezani z eksperimentalno oblikovalsko Smerjo B iz let 1960-62.  Za obsežen katalog šestindvajsetih avtorjev, pa je tekst napisal kustos iz MAO dr. Bogo Zupančič.
Razstava predstavlja dela umetnikov, arhitektov in oblikovalcev iz območja nekdanje Jugoslavije. Iz Slovenije je predstavljen Avgust Černigoj, iz Hrvaške Otti Berger, arh. Gustav Bohutinsky in Ivana Tomljenović Meller, iz BiH pa arh. Selman Selmanagić. Poleg njih bodo razstavljena dela njihovih profesorjev, kot so bili Marcel Breuer, Vasilij Kandinskiy, Paul Klee, Hannes Meyer, Laszlo Moholy-Nagy in Oscar Schlemmer ter predstavljeni koncepti in pedagoške metode dela na šoli Bauhaus.
Razstava se ne osredotoča samo na čas od ustanovitvi šole Bauhas leta 1919 do leta 1933, ko je bila s prihodom nacistov na oblast v Nemčiji ukinjena, ampak prikazuje vplive šole Bauhaus na povojno sodobno umetnost, oblikovanje in arhitekturo na Hrvaškem (grupa EXAT 51 v Zagrebu), Avstriji (arhitekturna praksa študenta Bauhausa arhitekta prof. Huberta Hoffmanna v Gradcu) in Sloveniji (eksperimentalna oblikovalska smer B na oddelku za arhitekturo FAGG v Ljubljani, katere pobudnik je bil arhitekt prof. Edvard Ravnikar).
Na razstavi bo predstavljenih preko 300 raznovrstnih del iz uglednih evropskih muzejev in zasebnih zbirk. Razstava je del mednarodnega raziskovalnega projekta BAUNET, na katerem sodelujejo kulturne inštitucije iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Nosilec projekta je MSU iz Zagreba, soorganizatorji so Universalmuseum Joanneum iz Gradca, Akademija likovnih umjetnosti iz Sarajeva in Loški muzej iz Škofje Loke. Avtorici projekta sta Vesna Meštrič in Jadranka Vinterhalter iz MSU iz Zagreba, kustosinja razstave je Vesna Meštrić, razstavo je oblikoval Vladimir Končar iz Studia Revolucija, Zagreb, urednica kataloga je Jadranka Vinterhalter.
Razstava bo svečano odprta 9. maja 2015 ob 19. uri v Muzeju suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb. Vabljeni na odprtje in ogled razstave!

Deli
Skip to content