Projekt Mesto Evropa v Helsinkih

Projekt Mesto Evropa v Helsinkih

Ta teden se v Muzeju finske arhitekture iz Helsinkov odvijajo dogodki v okviru pan-evropskega projekta Mesto Evropa, ki združuje evropska mesta in njihove urbane prostore. Med sodelujočimi institucijami pa je tudi Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

V Helsinkih je tako od 4. februarja odprta razstava Shared Cities, ki prikazuje dosežke za aktivnosti posegov v javne urbane prostore na Finskem. Spremljajo ga številne spremljevalne dejavnosti, med drugim tudi seminar The Spaces in Between, ki skuša raziskati odnos do javnega prostora v različnih družbenih kontekstih, podeljuje pa se tudi Evropske nagrade za urbani javni prostor, katere pobudnik je bil leta 2000 CCCB – Center za sodobno kulturo iz Barcelone.
 
V projektu Mesto Evropa sodelujejo Center za sodobno kulturo iz Barcelone, Muzej finske arhitekture iz Helsinkov in MAO. Projekt je nadaljevanje prizadevanj evropskih ustanov, ki od leta 2000 v Barceloni podeljujejo Evropsko nagrado za urbani javni prostor, izpostavlja pa pomen javnega prostora v demokratičnem življenju mest,  brani in spodbuja produkcijo javno-urbanega prostora. Le-ta namreč, kot je na svojem predavanju na seminarju The Spaces in Between povedal direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Matevž Čelik, nudi prostor za demokratično politično udejstvovanje in tako družbi omogoča lastno preobrazbo.
 
Več o razstavi Shared Cities.

Deli
Skip to content