25 let: Vizualne komunikacije

25 let: Vizualne komunikacije

Spomine na 25 let samostojne Slovenije pa zaključujemo s podobami iz zbirke vizualnih komunikacij.


Miljenko Licul, slovenski denar, 1991-1995, soavtor: Zvone Kosovelj, ilustrator: Rudi Španzl, naročnik: Banka Slovenije, hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana.
       Miljenko Licul, ki je zmagal na zaprtem anonimnem natečaju, je za naročnika, Banko Slovenije, med letoma 1991 in 1995 oblikoval tolarske bankovce, med letoma 1991 in 2003 pa kovance. Oblikovalec je izhajal iz misli, da je denar projekcija rezultatov dela, simbol materialnih vrednosti. Osnovna zamisel novih slovenskih bankovcev temelji na trikotniku oseba-orodje-izdelek. Znamenitim osebnostim, ki so zaznamovale slovensko zgodovino, so dodani njihovi atributi in dela, ki so jih ustvarili, kar vzpostavlja identiteto nove države. Na kovancih pa je šest motivov živali, s katerimi so poskušali izraziti geografsko strukturo Slovenije. Od edinih slovenskih bankovcev in kovancev smo se poslovili leta 2007, ko smo sprejeli skupno evropsko valuto.

Uveljavljeni oblikovalec Miljenko Licul je oblikoval tudi zadnjo stran evrskih kovancev, slovenski rezervni denar, potni list in osebno izkaznico, kar ga uvršča med glavne snovalce vizualne identitete Republike Slovenije.

 

Nino Kovačević,  Celostna grafična podoba Slovenske železnice, 1992 (zmaga na “vabljenem natečaju” 21. julij 1992. Pri Slovenskih železnicah so sprejeli le znak. Hrani Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana.
       Z novo državo so se pojavile predvsem naloge na področju celostnih grafičnih podob državnih podjetij, ki so bila v času Jugoslavije del skupne države. Eden zgodnejših primerov je nova celostna podoba Slovenskih železnic (SŽ), nekoč Jugoslovanskih železnic (JŽ). Naloga je bila zaupana Ninu Kovačeviću, ki naj bi projekt v celoti zaključil do začetka leta 1994. Konec septembra 1992 so vozila že označili z novim znakom, ki ga sestavljata preprost, a pomensko jasen simbol in značilni napis. Naročnik je žal uporabil samo znak, medtem ko se je oblikovalec naloge lotil celostno, saj je ob tiskovinah načrtoval tudi grafično označevanje vlakov, oblikovanje uniform …

Besedila so iz kataloga ob razstavi Oblikovanje republike: Arhitektura, oblikovanje in fotografija v Sloveniji 1991–2011, MAO, 2011, ki je na voljo v spletni in muzejski trgovini.

Deli
Skip to content