Novica

V Muzeju norosti na ogled razstava Romanika

17. 12. 2021

Novica

V Muzeju norosti na ogled razstava Romanika

17. 12. 2021

Od nedavnega si lahko v Muzeju norosti, ki domuje na gradu Cmurek, ogledate razstavo Romanika, ki je nastala v produkciji nekdanjega Arhitekturnega muzeja, kot prva v vrsti muzejskih razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem.

 

Od konca 11. stoletja do sredine 13. stoletja se je tudi v slovenskem prostoru uveljavilo prvo veliko evropsko umetnostno obdobje po zatonu antike v 5. stoletju. Značilni prepoznavni znak romanske arhitekture so polkrožni loki, pogosto v povezavi z masivnimi kamnitimi zidovi. V Slovenskem prostoru so v tistem obdobju nastale številne cerkve in gradovi, v prvih srednjeveških mestih pa tudi nekaj meščanskih hiš.

 

Leta 1988 je Arhitekturni muzej Ljubljana, ki je pozneje prerasel v Muzej za arhitekturo in oblikovanje, v sodelovanju z vodilnima raziskovalcema romanske arhitekture v Sloveniji dr. Marijanom Zadnikarjem in dr. Ivanom Stoparjem pripravil prvo muzejsko razstavo romanske arhitekture na Slovenskem. Razstava je nastala kot prva v vrsti muzejskih razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem. Razstavni panoji so se ohranili in imajo danes že zgodovinski pomen. Ob stoti obletnici rojstva akademika dr. Marijana Zadnikarja (1921–2005), prvega raziskovalca romanske umetnosti na Slovenskem, sta Muzej za arhitekturo in oblikovanje ter Muzej norosti v romanski sobi gradu Cmurek 43 razstavnih panojev iz leta 1988 znova postavila na ogled javnosti. Razstavni panoji dokumentirajo intenzivno raziskovanje romanske arhitekture v Sloveniji v desetletjih po drugi svetovni vojni in obenem spominjajo na življenje in delo akademika dr. Marijana Zadnikarja. Prav dr. Zadnikar je v sklopu prvih znanstvenih raziskav romanske arhitekture na slovenskih tleh prvi začel raziskovati gradu Cmurek, ki je bil v 12. stoletju eden prvih in najpomembnejših romanskih gradov v slovenskem prostoru.

 

Izjava Muzeja norosti: Grad Cmurek je po drugi svetovni vojni, ko je takratna država Jugoslavija v njem uredila Zavod za duševno in živčno bolne, in vse do danes bil deležen le malo raziskovalne pozornosti. Zato smo še posebej veseli postavitve razstave, ki osvetljuje obdobje nastanka gradu in tudi zelo hvaležni prvima raziskovalcema dr. Zadnikarju in dr. Stoparju, da sta v časih, ko je bilo virov, sredstev in tudi strokovnega kadra bistveno manj kot danes, prišla večkrat na Cmurek in ga tudi umestila med najpomembnejše spomenike v Sloveniji. Njuna osnova je danes temelj za nadaljnje strokovno in znanstveno delo.

Deli
Skip to content