Utopični seminar

30. 6.—4. 9. 2011

Utopični seminar

30. 6.—4. 9. 2011

Utopija niso (le) sanje, temveč predvsem kritika obstoječega, ki je izrazito povezana s sodobnostjo, z njenim zaznavanjem in zavzemanjem lastne pozicije. V Utopičnem seminarju so študentje z mentorji preverili, kako sodobni smo, kako globoka je tema našega časa in ali se v svetu, v katerem se zdi, da je vse mogoče, še da najti nemogoče. Povedano drugače: študentje ALUO so si skupaj z mentorji zastavili vprašanje, ali smo danes še zmožni misliti alternativo. Svoje ugotovitve bodo predstaviti na razstavi in v zborniku predavanj, ki vključuje tudi predstavitev (izbora) študentskih utopij.

Vsak, ki gradi utopijo, se znajde pred ključnim vprašanjem: kaj želim spremeniti? Hkrati pa ne sme pozabiti, da s tem, ko stremi k izgradnji novega sveta, hkrati uničuje starega (obstoječega). Utopijo prepoznamo po dogajanju, oddaljenem v prostoru ali/in času, ter napotkih, kako naj bi živeli (slednji element je ključen).

Danes, ko v medijih beremo in poslušamo o generaciji 0 – to je generacija, ki naj ne bi ničesar več dobila, ampak samo izgubljala – se zdi, da je prav ta generacija tista, ki lahko snuje alternativo. S tem ko nima več kaj izgubiti, padejo elementi odvisnosti, tradicije in spoštovanja, hkrati pa se odpre polje, ki omogoča gradnjo drugačne prihodnosti. 

Utopični seminar je spodbudil iskanje različnih pristopov k utopiji. Poleg »klasičnih« rešitev (besedilo ali npr. maketa mesta) je lahko vizija tudi povsem grafična, vizualna, lahko je pesem, govor, lahko je kip, objekt ali zamisel na papirnatem robčku … Jedro naloge je, da se zavedamo, zakaj nekaj počnemo, kaj spreminjamo, kaj je tisto, kar je v naši ideji utopičnega, novega, drugačnega, in ne nazadnje, da znamo zastavljeno argumentirati.

Na razstavi se s študentskimi utopijami predstavljajo: Uroš Bajt, Boris Beja, Jakob Bekš, Žiga Čakš, Matija Čuk, Anja Đurđević, Katja Felle, Jure Fingušt Prebil, Nataša Fink, Tina Kavčič, Tjaša Kermavnar, Amanda Kladnik, Nika Kovačič, Gal Košnik, Tea Kralj, Janko Mandić, Martin Mejak, Alen Mencej, Kaja Mihajlovič, Sara Mušič, Darja Osojnik, Ajda Purger, Špela Rihar, Krispin Stock, Dora Šabec, Marin Šantić, Nina Štajner, Živa Šuhel, Tea Tadej, Jan Tomažin, Katja Turk, Aljaž Vesel, Sebastian Žetko.

Mentorji seminarja so bili Jože Barši, Petra Černe Oven, Alen Ožbolt in Barbara Predan. Razstava in knjiga nastajata v produkciji Društva Pekinpah, knjigo pa je uredila Barbara Predan.
 

 

Otvoritev

Četretk, 30. junij 2011, ob 19. uri

 

Organizacija

Pekinpah

Deli
Skip to content