Umetnost za vsakdan. Slovensko modernistično steklo

8. 3.—1. 10. 2017

Umetnost za vsakdan. Slovensko modernistično steklo

8. 3.—1. 10. 2017

Skladnost uporabnosti in estetike, ki odlikuje modernistično steklo na Slovenskem, se kaže v preprostih, geometrijskih, čistih linijah in odsotnosti okrasa. V obdobju med petdesetimi leti in začetkom osemdesetih let 20. stoletja so slovenski oblikovalci postavili temelje za visoko kakovost izdelkov, inovativnost in modnost oblik ter se tako popolnoma enakovredno vključili v evropske in svetovne trende oblikovanja stekla. Večina izdelkov je nastala v Steklarni Hrastnik, Steklarni Boris Kidrič (Rogaška Slatina) in Steklarski šoli iz Rogaške Slatine. Oblikovanje stekla v petdesetih in šestdesetih letih sledi modernistični paradigmi, ki je v slovenskem okolju pripomogla k vzpostavljanju standardov kakovostnega bivalnega okolja, funkcionalne in ekonomične stanovanjske opreme ter uporabnih predmetov.

Za primerjavo – in kot ponazoritev dolge tradicije oblikovanja stekla na Slovenskem – so razstavljeni tudi nekateri pomembni predmeti iz časa od 16. stoletja do danes, ki so nastali na ozemlju današnje Slovenije ali drugje v Evropi in pomenijo pomembne prelomnice v oblikovanju stekla. Na ogled je tudi izbor izdelkov pomembnejših steklarn, ki so delovale ali še delujejo na ozemlju današnje Slovenije.

Avtorici razstave in besedil: Mateja Kos, Cvetka Požar
Oblikovanje: Presledek (Vid Zabel in Barbara Žunkovič)

Razstava Narodnega muzeja Slovenije je nastala v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter je del Spremljevalnih projektov BIO 25.

Več>>

 

Lokacija

Narodni muzej Slovenije – Metelkova
Maistrova 1
Ljubljana

Spremljevalni program

Novinarska konferenca
8. 3. ob 11. 00 v NMS – Metelkova (Maistrova ulica 1, Ljubljana)

Voden ogled
19. 3. ob 11.00 Muzejska premiera, vodi Mateja Kos

Predavanje
9.5.
ob 18.00 Mateja Kos in Cvetka Požar: Slovensko modernistično steklo

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 54842 74

Za medije>>

 

Organizacija

Narodni muzej Slovenije

Deli
Skip to content