shirting… (ne)modna zgodba, ki povezuje

17. 8.—17. 9. 2017

shirting… (ne)modna zgodba, ki povezuje

17. 8.—17. 9. 2017

V okviru spremljevalnega programa 25. bienala oblikovanja v Mestni galeriji poteka shirting info point – prostorska lokacija, ki ozavešča javnost o bolj odgovornem načinu oblačenja in kjer bodo uporabniki dostopali do srajc slovenskih oblikovalcev.

Na razpolago je okoli trideseti unikatnih srajc domačih modnih oblikovalcev ter nekaj srajc londonskih oblikovalcev. shirting srajce so namenjene vsem in vsakomur, ki si želi shirting izkušnje. Vsak uporabnik izbere srajco, jo nosi/shirta deset dni in jo preda naslednjemu.

Ena srajca, več uporabnikov; eno oblačilo, več izkušenj. Kako to zveni? Nenavadno? Zanimivo? Duhovito? 

Predstavljajte si, da imate pred seboj srajco. Srajca je iz kvalitetnega materiala, oblikoval jo je domači oblikovalec, izdelana je s pozornostjo v lokalnem okolju.  Če vam povemo, da ima srajca zgodovino, zgodbo… da je srajca prepotovala svet, nosili so jo ljudje, s katerimi se niste nikoli srečali in da je prestala kar nekaj pripetljajev – od magičnih, do tistih, ki so malce manj prijetni. Če vas to še ni pritegnilo, si zamislite, da lahko vsake tri tedne dobite novo srajco? Mogoče se sliši nestvarno, vendar je povsem resnično – imenuje se shirting…

Moda je v konstantnem toku. Iz minute v minuto se razvija in spreminja. Modni trendi hitro zastarajo. Hote ali nehote smo s strani modne industrije potisnjeni v začaran krog nenehnega nakupovanja, ki ima za posledico ogromne količine odvrženih oblačil. shirting… je nastal kot alternativni odgovor na to stanje in  preusmerja vrednote potrošniškega obnašanja. Oblačilo je preusmeril na potovanje od uporabnika do uporabnika in tako začel tkati mrežo drugačnih vrednot,  bivanja in življenjskega sloga. 

shirting… se je začel 2014 kot družbeno odgovoren modni projekt, ki bazira na počasni in socialno odgovorni modi. Danes, po osmih edicijah prerašča v model oblačenja, način življenjskega sloga in bivanja. Do sedaj je v shirtingu… sodelovalo več kot 30 slovenskih oblikovalcev, ki so oblikovali več kot 50 unikatnih srajc, katere je nosilo več kot 300 uporabnikov doma in po svetu: Istanbulu, Sofiji, Pragi, Amsterdamu, Parizu, Baliju, Baslu, Salzburgu, Stockholmu, Berlinu, Londonu, New Yorku, Nikaragvi, Montrealu, Panami, Indiji in drugod. Prejel je dve nagradi – nagrado za najboljši projekt spremljevalnega programa Bienala oblikovanja BIO50: ZDAJ in priznanje Društva oblikovalcev Slovenije za oblikovalski presežek.

Produktno izhodišče projekta je srajca, ki potuje od uporabnika do uporabnika in tako zabriše mejo lastništva in izključi pojem ”imeti”. V ospredje postavlja model delitve in sodelovanja, v katerem sodelujejo modni oblikovalci, drugi kreativci, uporabniki in podporniki. S povezovanjem ustvarjajo skupnost, ki v domač, pa tudi širši prostor vnaša drugačen odnos do materialnih dobrin in  okolja in predvsem do  ljudi.

Srajca je vez med oblikovalcem in uporabnikom. Na kakšen način? Oblikovalec oblikuje unikatno srajco, ki pristaja različnim tipom postav in velikostnih številk. Kot prvi uporabnik nosi srajco oblikovalec sam.  S tem se prične potovanje srajce. Vsak uporabnik nosi srajco poljubno število dni, največ pa tri tedne. Nato jo preda naslednjemu uporabniku, ki jo najkasneje po treh tednih nošenja preda naprej. Tako se proces nošenja / shirtanja nadaljuje. Pri tem je ključnega pomena aktivno sodelovanje uporabnikov – shirtarjev. Z aktivnim sodelovanjem oblikovalcev in uporabnikov ter podporo posameznikov in institucij predana ekipa štirih oblikovalcev – Lucija Jankovec, Neja Kaligaro, Elena Fajt in Dejan Krajnik – nadaljuje in širi idejo shirting. Junija letos je odprla deveto shirting… edicijo in prvo edicijo, ki se je predstavila v tujini.

V okviru rezidence Ministrstva za kulturo so v Londonu izvedli prvi del shirting… London – Ljubljana. V Londonu so predstavili srajce predhodnih edicij, ki so jih oblikovali slovenski oblikovalci: Almira Sadar, Nataša Peršuh, Nataša Hrupič, Ivan Rocco, Draž, pH15, theCollective, JSP, Elena Fajt, Maja Mehle, Urška Hvalica in ekipa shirting. S tem so predstavili del slovenskega modnega oblikovanja Londonski publiki. Obenem so vse srajce bile na voljo londonski javnosti za uporabo in izkušnjo. Na ta način so vzpostavili povezavo z lokalnim okoljem, obenem pa promovirali slovensko modno oblikovanje. Celoten projekt je bil predstavljen na razstavi v Deptford Cinema. Deveta edicija pa se s tem še zdaleč ni končala. K sodelovanju so povabili londonske oblikovalce. Njihove srajce z vtkanim DNK ene izmed največjih modnih prestolnic bodo na voljo slovenski publiki za ustvarjenje novih izkušenj.

Drugi del tokratne edicije bo potekla v Ljubljani in je del spremljevalnega programa 25. Bienala oblikovanja. V  samem centru Ljubljane, v Mestni galeriji bo od srede avgusta pa do srede septembra, vzpostavljen prvi shirting info point – prostorska lokacija, ki bo širila vsebine in vrednote projekta in kjer bodo uporabniki dostopali do srajc. En izmed  namenov  shirting info point-a je omogočiti večjo dostopnost oblikovalskih izdelkov širši skupini ljudi. Obiskovalci bodo preko spletne strani ali v shirting info point- u izbirali med približno tridesetimi unikatnimi srajcami domačih in londonskih oblikovalcev. Ob srajcah, ki so krožile po Londonu, bodo domači publiki na voljo tudi srajce, ki so jih oblikovale Maja Štamol, Mateja Krofl in Anja Dragan. Ponudbo pa bodo obogatile tudi srajce londonskih oblikovalcev: Staše Randall, Dane Olarescu, Franziske Wagner in drugih.  Vzpostavljeni bodo kratki termini shirtanja; vsak uporabnik bo lahko nosil srajco največ deset dni. Po zaključku se bo srečal z naslednjim uporabnikom in mu predal srajco ali pa jo vrnil na shirting info point.

Ali vas še vedno mika nakup serijsko narejene srajce v veleblagovnici? Ali bi si rajši zagotovili čisto svojo edinstveno shirting… izkušnjo? Nosi srajco, deli svojo zgodbo in postani akter sprememb!

Team shirting…:  Lucija Jankovec, Neja Kaligaro, Elena Fajt,  Dejan Krajnik
Slovenski  oblikovalci: Almira Sadar, Nataša Peršuh / Squat, Nataša Hrupič, Ivan Rocco, Urša in Tomaž Draž / Draž, Elena Fajt, pH15, TheCollective Principles, Jelena Prokovic & Proković Svetlana / JSP, Ana Jelinic, Maja Štamol, Mateja  Krofl, Anja Dragan, Maja Mehle, Urška Hvalica & team shiritng…
Angleški oblikovalci: Staša Randall, Dana Olarescu, Franziska Wagner in drugi
Sodelovanje pri izvedbi shirting info point: Urška Medved, Gašper Gajšek, Klara Rešetič, Kaja Repenšek, Petja Muck
Otvoritveni performans: Filip Štepec, Katja Kušar, Kaja Vajdetič, Lucija Čermelj in Urška Medved – plesalci KD Qulenium

Projekt je del spremljevalnega programa  25. bienala oblikovanja / BIO 25

Ljubljana shirting… Ljubljana-London je podprlo Ministrstvo za kulturo in British Council.

Več>>

 

Otvoritev

Otvoritveni dogodek, ki se bo začel ob 19h, bo pospremil plesni performans KD Qulenium.

 

Lokacija

Mestna galerija, Ljubljana
Mestni trg 5

shirting info point / sip

od torka do sobote med 16.00 in 19.00

 

Informacije

shirting.info(at)gmail.com

T: 01 5484 280/274
E: shirting…
MAO
BIO 25

Deli
Skip to content