Pogrinjki za prijatelje #2: Okusna izbira flamskega oblikovanja

12. 5.—30. 6. 2013

Pogrinjki za prijatelje #2: Okusna izbira flamskega oblikovanja

12. 5.—30. 6. 2013

Galerija Valerie Traan iz Antwerpna, ki jo vodi kustosinja in arhitektka Veerle Wenes, predstavlja sodobne oblikovalce in umetnike iz Belgije in drugod. V svojih projektih se nenehno sprašuje o mejah med umetnostjo, oblikovanjem in arhitekturo ter jih skuša na novo redefinirati. Razstava Plates for Soulmates #2 povezuje šest vznemirljivih belgijskih oblikovalcev in umetnikov, ki v štirih namiznih instalacijah izhajajo iz skupne ideje užitka v druženju in obedovanju. Podaljšano do 30. junija!

Samo na otvoritvi: Sweet Clouds – oblaki iz sladkorne pene in enkratna trgovina z malimi predmeti oblikovalcev Lachaert & d’Hanis

Galerija Valerie Traan
Arhitektko in kustosinjo Veerle Wenes so od nekdaj zanimale kompleksne situacije, ki prepletajo in brišejo meje med umetnostjo, oblikovanjem in arhitekturo ter jih na novo redefinirajo. Po razstavi Le fabuleux destin du quotidian, ki jo je kot kustosinja pripravila za Musée des Arts Contemporains v Grand Hornu, je leta 2010 v Antwerpnu odprla galerijo Valerie Traan. V iskanju prostora, ki bi spodbujal povezovanje in ustvarjalnost različnih žanrov, sta z možem v središču Antwerpna združila stavbo iz 19. stoletja s hišo iz sedemdesetih let 20. stoletja in tako  ustvarila dom in galerijo v enem. V obeh prostorih, ki sta povezana tako fizično kot duhovno, združujeta in prepletata umetnost, oblikovanje in arhitekturo.
Kot pravi sama, je galerija Valerie Traan prostor za objekte in subjekte, za različne predmete in vsebine, za funkcionalno in subjektivno, za razstave in bivanje, za brisanje meja med umetnostjo, oblikovanjem in arhitekturo – med zasebnim in javnim. www.valerietraan.be

Oblikovalci štirih namiznih instalacij
Lachaert & d’Hanis (Sofie Lachaert, Gent, Belgija in Luc d’Hanis, Hamme, Belgija – živita in delata v Tielrodu, Belgija)
Sofie Lachaert in Luc d’Hanis delata skupaj že več kot dvajset let, njuno življenje in delo je neločljivo povezano. Ideja skupne ustvarjalnosti oblikovalke in umetnika je prisotna v vseh njunih projektih, od predmetov, pohištva do instalacij, kjer se ne menita za ločnice med umetnostjo, obrtjo in oblikovanjem. Njune subtilne instalacije dajejo vsakdanjim objektom nov pomen in funkcijo in nepričakovano lepoto. Za svoje delo sta prejela številne nagrade v Belgiji in tujini.

Muller Van Severen
(Fien Muller, 1978, Lokeren  in Hannes Van Severen, 1979, Gent – živita in delata v Gentu, Belgija)
Objekti Fien Muller in Hannesa Van Severena so nastali na pobudo galerije Valerie Traan leta 2010. Fotografinja in kipar, ki sta se z oblikovanjem pohištva in svetil, odločila prestopiti meje svojih običajnih individualnih disciplin, sta skupaj razvila unikatne oblikovalske kose, ki povezujejo mizo, stopnice, luč, sedež, ležalnik in police v posamezne funkcionalne kompozicije. Serijo označujejo minimalistične oblike in detajli ter maksimalna uporabnost. Fien Muller in Hannes Van Severen je londonski muzej za oblikovanje nominiral za oblikovalca leta 2013.

Diane Steverlynck (1976, Belgija – živi in dela v Bruslju)
Diane Steverlynck je po študiju vizualnih umetnosti študirala tekstilno oblikovanje na bruseljski šoli La Cambre, Ecole nationale supérieure des arts visuels. Leta 2003 je v Bruslju odprla svoj studio, kjer razvija objekte in tekstilne dodatke za različna podjetja ter zasebne projekte notranje opreme. Aktivna je tudi kot samostojna oblikovalka, osredotoča se na raziskovanje tekstila, materialov in struktur ter njihovega vpliva na uporabo in identiteto vsakdanjih objektov. Za vsemi njenimi raznolikimi izdelki vselej stoji zgodba, ki vključuje tako ljudi in materiale kot samo uporabo in spomin.

Benoît Van Innis (1960, Bruges, Belgija – živi in dela v Bruslju)
Benoît van Innis je vsestranski umetnik, ki slovi po svojih risbah absurda objavljenih v časopisih in revijah kot je The New Yorker, po ritmičnem abstraktnem slikarstvu, monumentalnih freskah in oblikovanju interierjev v sodelovanju z uveljavljenimi arhitekti, kot so noAarchitecten in Robbrecht & Daem. Oblikoval je tudi serijo cementnih plošč za blagovno znamko Carrelages du Marais in kolekcijo stenskih tapet.

Izvedbo razstave je podprlo

 

Otvoritev

Nedelja, 12. maj, ob 11.00

 

Informacije

T: 01 5484 274/270
E: 26. 5. ob 11.00

 

Organizacija

Kustosinja: Veerle Wenes, galerija Valerie Traan
v sodelovanju z MAO

Deli
Skip to content