Otvoritev BIO 50: 3, 2, 1 … TEST

18. 9. 2014

Otvoritev BIO 50: 3, 2, 1 … TEST

18. 9. 2014

Vabimo vas na podelitev nagrad za najboljše sodelovanje in otvoritev BIO 50, 24. bienala oblikovanja, v četrtek, 18. septembra 2014, ob 20.00 v Muzej za arhitekturo in oblikovanje. BIO 50 bo predstavil rezultate šestmesečnega sodelovalnega procesa več kot 120 oblikovalcev, multidisciplinarnih strokovnjakov, institucij in podjetij. Nagrade za najboljše sodelovanje bo izbranim podelila žirija BIO 50, ki jo sestavljajo oblikovalec Konstantin Grcic, komentatorka oblikovanja Alice Rawsthorn in oblikovalec ter profesor Saša J. Mächtig. Pred otvoritvijo bo ob 18.00 potekal pogovor z Alice Rawsthorn, Justinom McGuirkom in Janom Boelenom.

Enajst skupin, združenih znotraj eksperimentalnega koncepta BIO 50, se je ukvarjalo s temami:  Dostopno življenje, Spoznaj svojo hrano, Javna voda – javni prostor, Hoja po mestu, Skrite obrti, Sistemi mode, Hekanje gospodinjskih aparatov, Nanoturizem, Motorne enote, Opazovati vesolje in Oblikovanje življenja, ter ustvarilo posebne projekte, ki so jih razvili in uresničili v času bienala.

Po intenzivnem raziskovanju, kjer sta bila sodelovanje in učenje temeljni vrednoti, so rezultati izjemno raznoliki, od serije gospodinjskih aparatov, razvitih na podlagi enakih načel, ki oblikujejo odprtokodno programsko opremo, do vrtnega paviljona, razvitega skupaj z lokalnimi prebivalci, kar naj bi spodbujalo nove razprave o hrani. Ostali rezultati vključujejo performativni poskus, ki preizprašuje način, kako doživljamo hojo po mestu, pa tudi večnamenski motor, ki služi kot orodje za preživetje v distopični viziji prihodnosti.

»Otvoritveni teden BIO 50 bo vrhunec dolgoročnega procesa, ki se je začel pred približno letom dni z aktiviranjem lokalnih in mednarodnih strokovnjakov, saj se bodo vsi vpleteni srečali v Ljubljani,« je dejal glavni kustos BIO 50 Jan Boelen. »Poleg predstavitve procesov in projektov ekip, ki bo ponudila vpogled v možne prihodnosti oblikovanja, bo močan poudarek na ustvarjanju povezav z mestom na vseh ravneh. Od serije razprav, katerih cilj je ustvariti lokalne oblikovalske politike, do dogodkov, ki se bodo dogajali po vsem mestu, bo zgolj prisotnost mnogih, mnogih predstavnikov, ki so sodelovali v BIO 50, v Ljubljani med otvoritvenim tednom ustvarila prav posebno dinamiko.«

BIO je bil ustanovljen leta 1964 kot prvi bienale industrijskega oblikovanja v Evropi. Ob svoji 50. obletnici v letu 2014 se podaja na pot drzne preobrazbe iz tradicionalne razstave predmetov industrijskega oblikovanja v šestmesečni proces sodelovanja. Namen BIO 50 je krepitev lokalnih in mednarodnih oblikovalskih omrežij, iskanje alternativ za že uveljavljene sisteme s pomočjo oblikovanja ter ustvarjanje osnov za prožne strukture, ki se bodo lahko razvijale naprej tudi po zaključku bienala. S svojim eksperimentalnim pristopom in ambiciozno zastavljenim cilji je BIO 50 postal študija možnih prihodnosti oblikovanja in oblikovalskih dogodkov v sodobnem svetu.

BIO 50 obsega razstavo 3, 2, 1 … TEST, ki predstavlja rezultate procesa vsake skupine, in retrospektivno razstavo Bienale (industrijskega) oblikovanja skozi petdeset let, ki ju dopolnjuje program spremljevalnih dogodkov, imenovan ZDAJ.

Letošnjo izvedbo bienala sta podprla glavna partnerja Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije in njen Regionalni center kreativne ekonomije ter podjetje Eles, d. o. o., ki podpirata koncept dogodka, njegov interdisciplinarni pristop in nekatere teme. Pridružili so se jima tudi številni drugi pokrovitelji, partnerji in podporniki, ki s svojo podporo omogočajo, da se BIO v novem inovativnem formatu čedalje bolj vzpostavlja kot relevanten mednarodni dogodek.

BIO 50 OTVORITEV
ČETRTEK, 18. SEPTEMBER

10.00 NOVINARSKA KONFERENCA v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in voden ogled razstave s kustosi in žirijo BIO 50 po vseh treh razstaviščih (samo s prijavami na bio@mao.si‘>infobio@mao.si)
18.00 OBLIKOVANJE VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA, predavanje in pogovor, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, z gosti Alice Rawsthorn, Justinom McGuirkom in Janom Boelenom
20.00 BIO 50: 3, 2, 1 … TEST, otvoritev in podelitev nagrad

10.00-18.00 PREDOGLED OTVORITVE, individualni ogled vseh treh razstavišč (samo s prijavami preko obrazca)
več»

PETEK, 19. SEPTEMBER
19.00 SREČANJE S SKUPINAMI BIO 50 in zaključni dogodek, v Mestnem muzeju Ljubljana

Več dogodkov iz programa BIO 50»

 

Lokacija

Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana

Moderna galerija, Tomšičeva 14, Ljubljana

Galerija Jakopič, Slovenska 9, Ljubljana

 

Odprto

Torek–nedelja: 10.00–18.00

Zaprto: ponedeljek in 1. november (MAO in MG).

 

Informacije

bio@mao.si
01 5484 280/270

 

Organizacija

MAO

 

Povezava
http://bio.si/sl/prispevki/24/otvoritveni-dan-bio-50/

Deli
Skip to content