Odprti smo!

9. 4.—14. 4. 2019

Odprti smo!

9. 4.—14. 4. 2019

To pomlad se Center za kreativnost predstavlja na skupinski razstavi Ventura Future, v času, ko poteka največji evropski pohištveni sejem, milanski Salone del Mobile ter milanski teden oblikovanja, s privlačnim izborom pohištva iz novejše produkcije slovenskih oblikovalcev in neodvisnih proizvajalcev pohištva. Predstavljen bo reprezentativen, pomemben nabor kakovostnega sodobnega slovenskega oblikovanja, ki poudarja poseben pristop k razvoju in sodelovanju med oblikovalci, proizvajalci in podjetji.

Danes Center za kreativnost, ki deluje v okviru Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, v ospredje postavlja oblikovalce in z njimi povezana podjetja. Nekateri izmed njih so si v domovini že ustvarili ugled, v večini primerov pa gre za blagovne znamke in podjetja, ki še iščejo svoje mesto v širšem mednarodnem okolju. V razstavo je vključeno več izdelkov, ki doslej v Milanu še niso bili predstavljeni – vsi se ponašajo z izrazito individualnim, inovativnim oblikovanjem, ki priča o živahnem duhu časa in prostora. Predstavitev so bo odvijala pod idejnim naslovom Odprto!, ki sta ga navdihnila jezik in kultura prodaje in trženja, oglaševanja, potrošništva, trgovine in nakupovanja, pa tudi naravnanost večjih oblikovalskih in produkcijskih prizadevanj, ki se predstavljajo na tem mestu. Odprto– 100% odprto – za širok nabor prispevkov, pristopov, tradicij in senzibilnosti. Prav tako so izdelki s svojim oblikovanjem odprti za interpretacije in variacije; uporabnike nagovarjajo k uporabi, razporejanju in prerazporejanju.

Razstava Odprto! želi predstaviti nekatere izmed najbolj svežih in najpametnejših izdelkov slovenskega oblikovanja. Je tudi 100% slovenska, kar pomeni, da so vse sestavine visokokakovostne in lokalnega izvora. Oblikovanje za užitek, oblikovanje za življenje … oblikovanje, ki ga je vredno kupiti.

Danes slovensko oblikovanje raste in se razvija v smeri zapolnjevanja in premoščanja vrzeli med oblikovanjem v kolesju industrijske proizvodnje velikega obsega ter posameznimi, samostojnimi oblikovalci. S tem izborom oblikovalskih izdelkov in oblikovalcev se v ospredje postavlja prav te tokove in novosti. Predstavljajo se oblikovalci, ki oživljajo oblikovanje – od raziskovalnih, ročno izdelanih prototipov do uveljavljene serijske proizvodnje. Prav to pa je poslanstvo Centra za kreativnost: povezati oblikovalce, proizvajalce, podjetja in ustanove ter – v najboljšem primeru – stranke.

Razstava Odprto! je polna nasprotij in protislovij. Predstavlja oblikovanje, ki pluje in sidra, je kompleksno in pragmatično, preudarno in prismojeno, glasno in ponosno, pa tudi mehko in rahločutno. Je poklon preteklosti in prihodnosti obenem – neke vrste retro-futuristična oblikovalska krajina – kar jo umešča v središče trenutne sedanjosti. Lahko jo torej razumemo kot spoštljiv, občudujoč poklon našim predhodnikom in bogati oblikovalski tradiciji, ki časti njihovo strast do barv in kontrastov, geometrije in modularnosti. Folklora in rokodelstvo navdihujeta in dajeta vsebino ročno tkanim kilimom, lesenim kuhinjskim pripomočkom, bogatim vzorcem na steklenem posodju ter celo igrivemu pohištvu za hišne ljubljenčke. Pogled v prihodnost pa pokaže 3D-tiskana svetila iz lesno-plastičnih kompozitov, stole, izdelane iz recikliranega stisnjenega filca, svetila v obliki oblakov, ki so dali nov namen starim zračnim blazinam, kot rezina tanke LED-luči in osvetlitve, ki jih napajajo prefinjene, ultra lahke karbonske tehnologije.

Razstava Odprto! bo na ogled na vznemirljivem skupinskem razstavnem prostoru Ventura Future v coni Tortona, na živahnem območju, ki ga za šest čarobnih pomladnih dni zasedejo neodvisne blagovne znamke in studii.

Predstavili se bodo (oblikovalci in blagovne znamke):  Dan Adlešič, Asobi / Tokio,  Domen Gregorič / AKLIH, Primož Jeza / Donar, Ivana Blaž in Nina Mršnik / Kobeiagi Kilims, Janez Mesarič, Mashoni Design Studio / Intra Lighting, Ribrand / Rokodelski center Ribnica, Jana Mršnik / BelaBela, Raketa / Pikka, Andraž Šapec / Donar, SADAR+VUGA, Tilen Sepič, Grupo H / Linden / Žakelj, Matej Štefanac, Luka Stepan / Blåstation, TAK kolektiv / Kauch, David Tavčar, Urša Vrhunc / Maechtig Vrhunc Arhitekti.

Več o razstavi>>

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. BIO je organiziran v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

 

 

Lokacija

Ventura Futures
Base Milano
Via Bergognone 34
Zona Tortona
Milano, Italija

 

 

Vstopnina

5 € (Vstopnina razstavišča Base Milano)

 

 

Informacije

info(at)czk.si

 

 

Organizacija

Center za kreativnost

 

 

Povezava
https://www.czk.si/dogodek/2019-04-14/ODPRTO__100_ODPRTO

Deli
Skip to content