Mesto plava

27. 8.—11. 10. 2020

Mesto plava

27. 8.—11. 10. 2020

Zadnjih nekaj desetletij imajo švicarska mesta glavno vlogo v razvoju množičnega pojava plavanja v rekah, saj postopoma omogočajo, da reke postanejo naravni javni prostori v grajenem okolju. Reka je tako postala prostor, kjer lahko vsi prebivalci mesta preživljajo prosti čas tako rekoč na pragu svojih domov. Švicarsko kopalno kulturo občudujejo po vsem svetu, saj jo dojemajo kot primer uspešnega oživljanja vodnih poti za ljudi in boljšo kakovost življenja v mestih.

 

Razstava Mesto plava je nastala v produkciji Švicarskega arhitekturnega muzeja S AM, kjer je bila 2019 tudi prvič na ogled. Razstava opozarja na poseben sodoben pojav v urbanem prostoru: plavanje v reki kot množično gibanje. Mednarodni del razstave je bil realiziran v sodelovanju s platformo s platformo Future Architecture, ki povezuje evropske arhitekturne institucije in promovira inovativne pristope v arhitekturi in urbanizmu.

 

Odprtje razstave: Torek, 1. september 2020, ob 18. uri 

Razstavo bo odprl švicarski veleposlanik v Sloveniji N. E. g Denis Knobel

 

Ob odprtju razstave, ob 18. uri, bo potekala konferenca o kulturi plavanja v mestnih rekah in pomenu tega prosto dostopnega javnega prostora za diskurz o arhitekturi in urbanem razvoju. 

Deli
Skip to content