Junij junija

5. 6.—8. 7. 2012

Junij junija

5. 6.—8. 7. 2012

Izbor fotografij iz Mednarodne likovne zbirke Junij

MAO in Galerija Photon v sklopu festivala Fotonični trenutki Meseca fotografije 2012 pripravljata razstavo fotografij iz Mednarodne likovne zbirke Junij. Razstava se osredotoča izključno na fotografske prakse in njihove odvode znotraj te bogate mednarodne zbirke. V torek, 5. junija, smo jo ob 19. uri odprli s performansom Žrtvenik Staneta Jagodiča in Andraža Magajne, dramski igralec Niko Goršič pa je prebral Manifest Grupe Junij.

Grupo Junij je ustanovila skupina umetnikov, ki je študij na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost končevala okrog leta 1970, Mednarodna likovna zbirk Junij (MLZJ), ki je ob stikih s inozemskimi umetniki organsko zrasla iz njenega skupine, pa je bila uradno ustanovljeno leta 1980. Društvo Junij jo je leta 1996 podarilo Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Zbirko so oblikovali člani Grupe Junij, odločilno zlasti Stane Jagodič, sodelovalo pa je tudi nekaj inozemskih galeristov, urednikov in umetnikov. V zbirki je zastopano več kot 140 domačih in tujih avtorjev s skupno okoli 1300 deli. Fond sestavljajo fotografije, dela v mešanih tehnikah, grafike, risbe in karikature, slike in celo nekaj plastik.

Formiranje zbirke danes vidimo kot edinstven umetniško–kuratorski projekt, ki je napovedoval tektonske premike v umetnosti 20. stoletja, to je razkol z ideološko enovitostjo modernizma in prehod v pluralizem postmodernizma.

Fotografski del MLZJ danes predstavlja najboljši pregled tuje fotografske tvornosti iz sedemdesetih in delno tudi iz osemdesetih let 20. stoletja v slovenskih javnih zbirkah. Gre za fotografijo, ki presega preprost vpogled v realnost. Konceptualni lok tokratnega izbora se pne od zapisov z neoekspresionističnim in nadrealističnim nadihom prek landartističnih dokumentov do metafotografskih eksperimentov. Z okrog 100 deli bo predstavljenih 59 avtorjev iz 18 držav.

Izbor del sta pripravila Miha Colnar, Photon, in Primož Lampič, Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

 

Otvoritev

Torek, 5. junij 2012, ob 19.00

 

Informacije

T: 01 5484 270
E: infobio@mao.si

Vodeni ogledi
16.6. ob 19.00
27.6. ob 17.00
8. 7. ob 11.00

 

Organizacija

MAO in galerija Photon

Deli
Skip to content