GeoMerce: rudarjenje s pomočjo rastlin

24. 5.—27. 5. 2017

GeoMerce: rudarjenje s pomočjo rastlin

24. 5.—27. 5. 2017

Nekatere rastline, znane kot hiperakumulatorji, so še posebej uspešne pri absorpciji težkih kovin, kot so cink, baker in nikelj, iz zemlje in njihovem kopičenju v svojih listih. Nakopičene kovine se nato lahko pridobivajo z nabiranjem teh listov in njihovim sežiganjem. Postopek se imenuje fitorudarjenje.

Iz te postavke izhaja tudi projekt GeoMerce, ki želi na novo opredeliti način našega razmišljanja o poljedelstvu. Ker so nekatere težke kovine predmet trgovanja na mednarodnih borzah kot je londonska borza kovin London Metal Exchange, je projekt polja in pridelke na novo opredelil kot finančna sredstva. Instalacija spremlja proces nalaganja kovin v izbranih rastlinah in ga navzkrižno v živo primerja z vrednostjo nakopičenih kovin. V skladu s tem se vrednost rastlin neprestano spreminja glede na tržno vrednost kovin in zmogljivost samih rastlin.

GeoMerce na ta način predstavi scenarij, v katerem so meje med poljedelstvom in financami zabrisane, odločitve glede gojenja poljščin pa se sprejemajo tako na podlagi sprememb na finančnih trgih kot tudi na podlagi napredka v znanosti.

Avtor: Gionata Gatto

Več o BIO>>

 

Lokacija

Galerija Kresija
Stritarjeva 6, Ljubljana

 

Vstopnina

brezplačno

Spremljevalni program

24.5. ob 17.00: Licitacija rastlin

 

Informacije

T: 01 5484 280/274
E: Za medije >>

 

Organizacija

MAO
Mestna občina Ljubljana, Galerija Kresija

 

Povezava
https://bio.si/sl/program/razstave/13/geomerce-rudarjenje-s-pomocjo-rastlin/

Deli
Skip to content