Družinska zadeva: Niko Kralj + Will West

9. 4.—14. 4. 2019

Družinska zadeva: Niko Kralj + Will West

9. 4.—14. 4. 2019

Oblikovalska galerija 1+1 predstavlja razstavo, s katero postavlja v ospredje zapuščino slovenskega oblikovalca Nika Kralja in nova dela angleškega umetnika Willa Westa. To, kar je skupno obema, je njuna tesna navezanost na material; za Kralja je to les, za Westa marmor.

Kraljevo delo, ki je po razstavi jugoslovanske arhitekture v MoMi danes deležno vse večjega zanimanja, se tokrat po arhitektovem sodelovanju na trienalu leta 1957 in 1973 prvič vrača v Italijo. Zgodovinske kose, ki se predstavljajo v sodelovanju z ljubljanskim Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, bodo spremljali dokumenti iz Kraljevega arhiva.

Po svoji zadnji samostojni razstavi  Ustvarjanje ostalin (Making Relics, 2016) se Will West predstavlja z novimi deli: serijo kipov, narejenih iz odpadkov, ki nastanejo pri obdelavi marmorja, s katerimi se je lotil problematike nepravilnosti in zavržkov. Družinska zadeva (Family Matter) opisuje rodbinske vezi.

Oče Nika Kralja je bil mizar in les je bil tako logična izbira, ko je začel oblikovati svoje izdelke. Will West se, dokler se ni preselil v Italijo in ustanovil svoj studio v tovarni marmorja, ki je bila v lasti ženine družine, ni ukvarjal z marmorjem, po selitvi pa je ta postal logična izbira.

Ustanovitelj galerije 1+1 Andrea Scarabelli ima slovenske korenine. Kraljev stol Rex je bil od nekdaj prisoten na njegovih starih družinskih fotografijah, tudi v času, ko ga še ni znal prepoznati v oblikovalskih katalogih.

Razstava bo na ogled od 9. do 14. aprila v nekdanji tovarni panettona Alcova v Milanu.

 

Lokacija

Alcova
Via Popoli Uniti 11-12
Milano, Italija

 

Odprto

11.00-19.00

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 548 42 74

 

Organizacija

1+1 design gallery
MAO

Deli
Skip to content