DESIGN (DIS)ABILITY – Modno oblikovanje in gibalna oviranost

11. 12. 2015—10. 1. 2016

DESIGN (DIS)ABILITY – Modno oblikovanje in gibalna oviranost

11. 12. 2015—10. 1. 2016

Projekt DESIGN (DIS)ABILITY umeščamo v kulturni diskurz, saj naslavlja problematiko mode kot tipično urbanega izraza individualnosti, ki pa je za številne gibalno ovirane posameznike in posameznice nedostopen.
 
Čeprav gibalno ovirani uporabniki in uporabnice sestavljajo 10 odstotkov evropskega prebivalstva, na umetniškem in kulturnem področju niso dovolj zastopani. Modne blagovne znamke, ki izdelujejo izdelke za to skupino uporabnikov, so večinoma majhne in zelo redke. Povezovanje modne industrije, ki največkrat temelji na ideologiji popolnega telesa in glamurja, z gibalno oviranostjo je torej velik izziv. Večina modnih dodatkov, ki jih najdemo na trgu, je predvsem funkcionalnih – gre za izdelke, ki prvotno niso namenjeni gibalno oviranim uporabnikom ali pa so zasnovani kot osnovni medicinski pripomočki.
 
Ideja o razvoju blagovne znamke je rezultat celovito zastavljenega procesa v koprodukciji RogLaba (Muzej in galerije mesta Ljubljane) in Zavoda Culturemaker. V sodelovanju z YHD – Društvom za kulturo in teorijo hendikepa so spomladi 2014 objavili mednarodni kreativni izziv DESIGN (DIS)ABILITY.  Z rezultati natečaja so dobili povratne podatke o področju oblikovanja za gibalno ovirane uporabnike in dva odlična prototipa izdelkov, ki sta pričala o tem, da obstajajo oblikovalci in oblikovalke, ki so se pripravljeni soočiti s kompleksnimi izzivi.

Posveti z domačimi in tujimi strokovnimi partnerji ter uporabniki so vodili do zaključka, da je majhno število modnih izdelkov za gibalno ovirano populacijo v veliki meri povezano s kulturnimi predsodki, ki jih posredno hrani tudi globalni sistem mode. Glede na to, da so strokovnjaki s tega področja razpršeni po svetu, je bila že zgodaj sprejeta odločitev, da se bo projekt razvijal v mednarodnem kontekstu. Vzpostavile so se vezi z laboratorijem Open Style Lab s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT), ki je specializiran za razvoj visokotehnoloških oblačil in pripomočkov za gibalno in senzorno ovirane ljudi. V sodelovanju z ameriškimi kolegi je bil zasnovan koncept sodelovalne produktne delavnice, na kateri je bil z razvojem konkretnih izdelkov v tesnem sodelovanju z uporabniki in uporabnicami na primerih prikazano, kakšne izzive odpira povezovanje področij oblikovanja, gibalne oviranosti in naprednih asistenčnih tehnologij in kako se jih lahko ustvarjalno naslovi. Z mednarodnim pozivom je bilo izbranih osem oblikovalk in oblikovalcev, inženirjev in inženirk iz šestih različnih držav, ki so se po enomesečnih pripravah v spletni delavnici sestali v Ljubljani in med 31. marcem ter 3. aprilom izdelali šest izjemnih modnih dodatkov. V procesu dela, ki sta ga vodili inženirka Grace Teo (MIT) in oblikovalka Sanja Grcić, so vseskozi sodelovali gibalno ovirani prostovoljci in številne partnerske organizacije.
 
Na pričujoči razstavi se predstavlja en izdelek in sedem prototipov oblačil in modnih dodatkov, ki so nastali v dvoletnem razvojnem procesu. Razvoj mode za gibalno ovirane uporabnike in uporabnice se šele začenja, vendar pa napreduje hitro in vsekakor odpira tudi zanimiv tržni potencial.
 
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Veleposlaništvo ZDA.

 

Otvoritev

Zimska noč v MAO
petek, 11.12., ob 20.00

 

Lokacija

MAO
Pot na Fužine 2

 

Vstopnina

brezplačno

Oživljanje kioska K67

Po otvoritvi vabljeni na prednovoletno druženje MAO!

Na MAO dvorišču bo za prijetno vzdušje skrbela kulinarična skupnost Ljubljanski lonec. Preverite Kiosk lonec!

Spremljevalni program:
Predavanje:

16.12. ob 16:30: Petja Zorec
Voden ogled:
22.12. ob 16.30: Sanja Grcić in Hedvig af Ekenstam
Ustvarjalnica:
19.12. ob 10.00: Pripomočki DESIGN (DIS)ABILITY za pOSEBNE prijatelje

 

Informacije

infobio(at)mao.si
01/ 5484 80/74

 

Organizacija

Muzeji in galerije mesta LjubljaneRogLab
Zavod Culturemaker
MAO

Deli
Skip to content