Brezšivno: Digitalno v oblikovanju

19. 9.—3. 11. 2013

Brezšivno: Digitalno v oblikovanju

19. 9.—3. 11. 2013

Razstava del Manchester School of Art, Velika Britanija

Pred otvoritvijo razstave bo ob 18.00 predavanje dr. Annie Shaw z naslovom Digitalni diskurz v oblikovanju.

Manchester School of Art ponuja širok izbor programov, ki so jih tradicionalno poučevali z izvedenjskega vidika. Ta šola je vedno poudarjala obrtno izdelavo in razmišljanje skozi obrti. Nove tehnologije so način, kako je oblikovanje zasnovano, razvito in izdelano, spremenile. Digitalni pristopi odpirajo nova interdisciplinarna omrežja, ki omogočajo tehnike in materiale za prehode iz ene stroke v drugo. Posledično se ustaljene meje med različnimi zvrstmi oblikovanja, kot so modno, produktno, grafično, medijsko in arhitekturno oblikovanje premikajo, specifične lastnosti, po katerih so se razlikovale, pa izginjajo.

V svojem 175. letu je Manchester School of Art dobila prostore v novi zgradbi, kar olajšuje in vzpodbuja diskurz, v katerem se združujeta interdisciplinarno raziskovanje in obrtniška spretnost. To služi premostitvi vrzeli med računalniškim pristopom in bolj tradicionalno izdelavo. Pri tem medtehnološki digitalni pristopi oplajajo in vzpodbujajo izdelavo, komunikacijo in proizvodnjo.

Digitalni pristopi omogočajo raziskovanje in izražanje pred tem nemogočih paradigem, kot so meddimenzionalno oblikovanje, oblikovanje brez obsega in ponavljanj ter »brezšivno« oblikovanje. Ta premik se kaže v raznoliki praksi in raziskavah osebja ustanove Manchester School of Art na področjih oblikovanja mode, tekstila, tridimenzionalne grafike, medijev, notranje opreme in arhitekture, ki delujejo inovativno z interdisciplinarnimi zasnovami in različnimi tehnološkimi pristopi. Najzanimivejše nove ideje se porajajo na presečišču različnih praks, kar je vidno v raziskavah članov Raziskovalnega centra za oblikovanje, ki je del šole Manchester School of Art, ter vplivajo tudi na tamkajšnje študente.

Razstava raziskuje posamezne in skupne odgovore na koncept “brezšivnosti”, s poudarkom na tehnologiji, snovnosti in pomembnosti izdelave. V kombinaciji s kontekstualno in vsebinsko usmerjenimi pristopi ti novi inovativni prispevki preusmerijo sodobno oblikovanje. S tem ta razstava skozi prakso zabeleži premik v smeri metodologije, ki jo z ene strani poganja digitalizacija, z druge pa pretanjeno poznavanje same obrti.

Delo, ki je prikazano v Brezšivno: Digitalno v oblikovanju odraža to stališče skozi širok spekter medijev, pristopov in uporabe tehnologije. Galerijski prostor v ne-posodobljenem krilu muzeja MAO daje odličen, “nepopoln” prostor, v katerem so razstavljene pričujoče digitalno usmerjene prakse.

Avtorji na razstavi
Louise Adkins, Kirsteen Aubrey, Mark Beecroft, Oliver Blank, Keith Brown, Fabrizio Cocchiarella, David Crow, Vanessa Cuthbert, Joe Duffy, Michael Eden, Robert George, Jon Hanann, Steve Hawley, Toby Heys, Saoirse Higgins, Jonathan Hitchen, Nigel Hurlstone, Hilary Judd, Alice Kettle Amanda Langdown, Joe McCullagh, Jane McKeating, Monomatic (Lewis Sykes, Ben Lycett & Nick Rothwell), Sally Morfill, CJ O’Neill, Alex Russell, Robert Saucier, Ulysses Sengupta, Annie Shaw, Huw Wahl

Gostovanje razstave v Sloveniji je pripravljeno v sodelovanju z British Councilom.

 

Otvoritev

Četrtek, 19. 9. 2013,
ob 19.00

Predavanje dr. Annie Shaw: ob 18.00

 

Informacije

T: 01 5484 274/270
E: infobio@mao.si

Spletna stran razstave BREZŠIVNO

 

Organizacija

Manchester School of Art in MAO
v sodelovanju z British Council

Deli
Skip to content